Annons

Scouter alltid redo att ha kul ihop

3500 scouter lever just nu vikingaliv utanför Åsljunga. 300 av dem kommer från Söderslättsområdet. Regnet hindrar dem inte från att ha kul.
Trelleborg • Publicerad 3 augusti 2005

Det har regnat hela veckan, leran är decimeterdjup och den fuktiga veden sprider tjock rök över hela lägret. Men det är inget som hindrar tusentals scouter från att bada, leva vikingaliv och ha riktigt kul.

– Kvällarna är roligast, när man ligger i tältet och snackar, tycker Hanna Persson och Alice Heitor från Trelleborgs scoutkår. De är två av 300 scouter från Trelleborg, Östra Torp, Anderslöv, Vellinge, Månstorp och Skanör som deltar i lägret vid Vemmentorpssjön i norra Skåne.

Annons

–Sämst hittills har varit att bygga upp lägret när det regnade, tycker Sebastian Johansson, patrullscout från Trelleborg.

De hundratals tälten lyser upp den gråa sommardagen. Här och där syns de klassiska blåa scoutskjortorna, men lika många har valt att ha tröja och shorts. Det finns delade meningar om uniformen inom scoutkåren men Sebastian Johansson har ingenting emot den.

– Våra ledare vill att vi ska ha den på oss utanför vårt eget läger-område. Det är helt schysst. Förutom de vardagliga bestyren finns en uppsjö vikingaaktiviteter som dans, göra smycken, sy i skinn, tova ull och laga vikingagodis att välja mellan.

– Vi ville lyfta fram en annan aspekt av de skånska vikingarna än den krigiska bild man brukar ha av dem, förklarar Henrik Dahlström, pressansvarig på lägret.

Under våren har alla deltagare fått tre kapitel ur en specialskriven saga om vikingabarnen Dag och Disa.

– Vi har läst sagan hemma, och gjort hantverkssaker som vi tänkte byta på vikingamarknaden imorgon, säger Martin Olsson, ledare från Trelleborg.

– Fast dom grejerna glömde vi att ta med oss, inflikar patrull-scouten Robin Persson, som tagit igen skadan genom att sy en ny börs i skinn under dagen.

På scoutlägret är det vid toaletterna, kiosken och vedhögen som det händer. Varje morgon och kväll köar alla till de 15 vattenklosetterna och 30-talet bajamajor. Därefter ska dagens ved hämtas så att elden kan tändas och hungriga magar få frukost.

– Vi lagar all mat själva. Det här ska bli vikingagodis, berättar Henrik Johansson som rostar hasselnötter som ska glaseras i honung. Varje område har byggt sitt eget kök. Det är sinnrika uppfinningar med diskvatten som töms och göms under grästorvor. Råvarorna delas ut till lägerdeltagarna varje dag. Rabbemos, fisk och köttgryta står på menyn.

– Imorgon ska vi ha helstekt gris, berättar Emilia Nilsson

Annons

– Guuud, vad äckligt, kommenterar Emelie Sandberg.

Under ett tälttak sitter två mammor, Gunilla Jarlsborg och Carina Nilsson, som kommit på besök från Trelleborg.

–Det är roligt att se min dotter här, hon brukar inte laga mat hemma, ler Carina Nilsson. Seniorbyn rymmer 400 tonåringar mellan 15 och 18 år. Den ligger inbäddad i en dunge lite för sig själv. Här är tempot lugnare eftersom de flesta aktiviteter som livemusik och karaoke pågår kvällstid.

– Det är skönt att vara senior, man rår sig själv och softar rätt mycket, säger Linus Andersson från Trelleborg som sitter och täljer en sked. Alla seniorer har själva tillverkat bestick, tallrikar och glas som ska användas vid ett gästabud. Men den största behållningen i seniorlägret är förstås att träffa kompisar i samma ålder. Och så ragga lite tjejer, förstås, erkänner Linus Andersson.

– Det håller kanske inte så länge alla gånger, men det är väldigt trevligt på lägret.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons