Annons

Schtunk sålde slut snabbt

Planen var att långsamt arbeta in de humoristiska improvisatörerna 1-2-3 Schtunk i trelleborgarnas medvetande. Och när Riksteaterföreningen bokade två shower i vår sålde båda slut på ett par timmar.
Trelleborg • Publicerad 17 mars 2010
Foto: 
Per Sörman inleder Riksteaterföreningens vår.
Per Sörman inleder Riksteaterföreningens vår.Foto: 
Helt galet med publiktrycket i Trelleborg, tycks 1-2-3 Schtunks Lasse Beischer tycka - här i Richard III:s gestalt.
Helt galet med publiktrycket i Trelleborg, tycks 1-2-3 Schtunks Lasse Beischer tycka - här i Richard III:s gestalt.Foto: 

TRELLEBORG. Planen har alltså gått i lås. Lagom till femårsjubiléet av Schtunks första besök kan alltså Trelleborgs Riksteaterförening sätta en lapp på dörren till Kulturhuset den 7 april.

– "Hur gick det här till?" sa vi till varandra i styrelsen. Vi hann inte ens affischera, berättar föreningens ordförande Per-Åke Walldén, som dock ser problemet som "angenämt."

Annons

– Men det är så klart inte optimalt. Frågan är om det är dags att höja det ganska låga biljettpriset, eller byta till större lokaler. Schtunk verkar ha vuxit ur Kulturhuset.

1-2-3 Schtunks specialitet är att ge sig i kast med världsdramatiken på ett helt nytt sätt; behålla ett skelett av handlingen i en klassiker och ett par-tre av de bärande rollerna, måla på sina clownmasker och ge sig ut och möta publiken för att se vad som händer.

Efter att fjor ha brutit sin Shakespearesvit med Tjechov, är schtunkarna i vår tillbaks hos "barden". Richard III, i Schtunks version med den Bröderna Marx-doftande undertiteln "En dag på Towern", är en av Shakespeares mörkaste dramer, om en mans strävan efter makten.

Till tröst för dem som inte hann få biljett meddelar Per-Åke Walldén att det kan bli tal om ett nytt Schtunk-besök i höst. Och att truppen faktiskt också kan ses i SVT2 den 15 maj med veckans föreställning.

Teaterföreningens säsongsstart är annars 25 mars med spelmannen och estradören Per Sörman, som sjunger och berättar om visförfattare som Taube, Ferlin och Dan Andersson.

Den 6 augusti planerar man dessutom att förlägga enmansföreställningen "Mannen från Malmberget" till Gislövs hamn.

– Det vore en kul grej, säger Per-Åke Walldén. Vi har pratat länge om att flytta oss ut någonstans, och i somras hade vi ju "Sjömansvisor i Smyge."

– Chansen finns ju att hitta en publik som inte går på teater annars, och göra dem nyfikna. Inte minst i mitt jobb som lärare märker jag att teater kan uppfattas som lite snobbigt.

Johan Silfversten Bergman
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons