Annons

Schengen försvårar polisens arbete

Ingen vet hur många illegala invandrare som tar sig in i Sverige via Trelleborg. Sedan Sverige gick med i Schengensamarbetet så har varken tullen eller gränspolisen några befogenheter att kontrollera passen för dem som kommer med färjorna från Tyskland till Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 25 februari 2003

- Det här med Schengen försvårar vårt arbete, säger Peter Norén vid polisens gränssektion. Tidigare fanns passpolisen på plats i hamnen och kunde kontrollera alla passagerare från Tyskland, men det görs inte längre. I stället får de bara kontrollera personer utanför hamnområdet om de har väl grundade misstankar om att personerna vistas olagligt i Sverige. - Är det någon som ska utvisas behöver vi kunna styrka vilken färja de har kommit med för att veta vilket land de ska utvisas till och det går inte alltid att bevisa i efterhand när man träffar på dem ute på stan, säger Peter Norén. Många gånger får polisen lita till tips från hamnarbetare, ombordpersonal och allmänhet. Även tulltjänstemän tipsar ibland men det får de egentligen inte göra inom tjänsten. - Det ingår inte i våra befogenheter att kontrollera personer. Innan EU-inträdet hade vi samma befogenheter som passpolisen men nu får vi inte hindra det fria flödet av människor över gränserna. Vår uppgift är att kontrollera varor, säger Lars Nilsson, chef för tullen i Trelleborg. Men även han ifrågasätter lagen. - Om det är en flyktingsmuggling som pågår så är det något som samhället bör ta tag i. I dag finns det inte någon från polisen sida i hamnen. Själv tycker jag att det är märkligt. Men det är ett beslut som har fattats av riksdag och regering. Peter Norén skulle helst se en ändring av den svenska lagen så att man återigen kan göra passkontroller av resenärer från Tyskland i hamnen. På finansdepartementet finns planer på att under 2003 starta en utredning kring den inre gränslagen inom Schengen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons