Schemaförsök nu fastställt
Målet har varit att få fram en planering som tar större hänsyn till att behovet av personal kan variera och att de anställda ska få större möjligheter att påverka sina arbetstider.
Arbetstiden delas in i två delar. En läggs läggs i planerade arbetspass och en del i en timbank. Om en anställd arbetar färre timmar än vad sysselsättningsgraden säger blir den anställde skyldig ett antal timmar. På motsvarande sätt fungerar det för den som jobbar fler timmar. Det finns timmar till godo så att arbetstiden kan minskas nästa månad.
Lönen betalas ut efter sysselsättningsgraden eftersom det ska gå jämt upp under en viss tidsperiod.. I normalfallet läggs omkring 25 procent av timantalet i timbanken, som alltså den anställde själv kan bestämma över. För nattpersonalen blir det cirka 13 procent av arbetstiden.
Saldot, alltså hur många timmar den enskilde är skyldig eller har till godo, ska följas upp två gånger om året. Då bör inte saldot för var och en ligga på mer eller mindre än 120 timmar.
I stället för förskjuten arbetstid, övertid och mertid används ett kvotsystem för hur hur timmarna ska värderas. Den billigaste tiden är för internutbildning, personalmöten och liknande. Då multipliceras timantalet bara med 1. Medan timmar på julen, nyår, och midsommar multipliceras med 3.
Den anställde kan själv bestämma om han/hon vill ha ut ersättning i tid eller i en kombination av tid och pengar enligt ett fastställt schema.