Annons

Schack matt på skoltid

Ljudnivån är nog snäppet högre än vad den brukar vara under en schackturnering. Deltagarna verkar dock ha det desto roligare. När Pilevallskolan möter Stora Hammars skola är reaktionerna hos eleverna blandade.
Trelleborg • Publicerad 19 november 2010
Vissa elever tar det mer seriöst än andra, men alla verkar tycka att skolturneringen är en rolig idé.
Vissa elever tar det mer seriöst än andra, men alla verkar tycka att skolturneringen är en rolig idé.Foto: 
Foto: 
Zina Ismail Arif, 10, från Pilevallskolan, är tveksam till schackspelandet. – Jag gillar inte schack. Idag spelar jag för att jag är tvungen.
Zina Ismail Arif, 10, från Pilevallskolan, är tveksam till schackspelandet. – Jag gillar inte schack. Idag spelar jag för att jag är tvungen.Foto: 

– Här är det full rulle!

Ulf Sandberg, slöjdlärare på Stora Hammars skola och initiativtagaren bakom turneringen, verkar lätt stressad. Cirka 190 elever är på plats i Pilevallskolans matsal och det är upp till honom att hålla koll på deras resultat. Att de två skolorna möts över schack är hans förtjänst. Tidigare i år tog han Pilevallskolans fjärdeklassare till Stockholm, där de tävlade i Schackfyran – och hamnade bland de tio bästa. När han började på sin nya arbetsplats i Höllviken tog han med sig sitt intresse.

Annons

– Schack är väldigt bra träning i skolans alla ämnen, framför allt är det bästa sättet att träna korttidsminnet. Men även det analytiska tänkandet.

Idag är det årskurs 4 - 6 på Pilevall och årskurs 3 och 4 från Stora Hammar som möts. Det är mycket stoj och stim och de elever som är färdiga med sina egna matcher står och tittar på de som fortfarande spelar. Kevin Harletun, 10, från Pilevallsskolan, är entusiastisk och tror på Pilevallskolans seger.

– Jag älskar detta! Jag har alltid gillat schack, ja, sedan jag började med det.

Victor Samuelsson, 10, från Stora Hammars skola är försiktigare med sin gissning.

– Jag vet inte vem som vinner. Det här är kul, fast jag har inte spelat schack så länge. Jag kunde innan, sen glömde jag bort. Men sen kom Ulf och då kom jag ihåg igen.

När turneringen var avgjord stod Pilevallskolan som segrare. Till våren är det Stora Hammars skolas tur att vara värd, då som en uppladdning inför Schackfyran.

Anna Thulin
Karin Lennebo
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons