Annons

Scandlines vill tömma smutsvatten

Scandlines skriver nu till tekniska förvaltningen i Trelleborg och begär att få tömma smutsvatten till det kommunala avloppet.
Trelleborg • Publicerad 15 juli 2009

TRELLEBORG. Stena Line, som äger Scandlines svenska del, genomför nu liknande projekt även i andra hamnar.

– Stena Line har fått tillstånd att lämna länsvattnet till avloppet i Göteborg, säger Bo Ljungbäck, miljösamordnare på Scandlines i Trelleborg. I Varberg har det fungerat på det sättet sedan 2006.

Annons

En orsak till att Scandlines tar upp saken nu är att det genom de nya lägena i hamnen, läge 8 och 9, blivit teknisk möjligt att lämna länsvattnet till avloppet.

– Vi lämnar redan i dag svartvattnet, från toaletter och duschar med mera, till avloppet, säger Bo Ljungbäck.

Länsvattnet kommer bland annat från maskinrum och spolning av däck. Det behandlas i en reningsanläggning ombord på fartyget.

– Idag tömmer vi det efter reningen ut i vattnet, säger Bo Ljungbäck.

De miljöfarliga rester från bland annat olja som blir över körs i land och tas om hand. Länsvattnet innehåller efter reningen små mängder olja.

Det finns även ett larm som indikerar om något gått snett i reningen.

– Det här är ju en insats för miljön. Även om vi har tillstånd att släppa ut länsvattnet i sjön, så blir det här ju bättre både för oss och för Trelleborgs kommun, säger Bo Ljungbäck.

Bolaget Gryaab som har hand om reningen i bland annat Göteborg har varit ombord på ett av fartygen och undersökt hur länsvattnet behandlas och även fått en analys av vattnet innan man fattade ett positivt beslut.

Tillståndet att lämna länsvatten till avloppet söks för fartygen M/S Götaland, M/S Skåne samt M/S Trelleborg.

Lucas Dietrichson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons