Annons

Satsning ska ge unga jobb och utbildning

Under ett år har ungdomsarbetslösheten minskat något, men är fortfarande hög. Nu förstärker Arbetsförmedlingen med fem tjänster, bland annat för att satsa på att få ut ungdomar i utbildning och jobb.
Trelleborg • Publicerad 2 april 2012
Tanja Hernes och Jessica Rahm jobbar med unga arbetslösa. Det viktigaste är att försöka motivera dem att utbilda sig, menar de.Foto: Tomas Nyberg

– Det är ofta ungdomarna som får gå först när det blir lågkonjunktur. Det märker vi, säger Carl Axel Sandén, chef för Arbetsförmedlingen i Trelleborg.

För ett år sedan var 21,7 procent av ungdomarna i åldern 16 till 24 år arbetslösa. I år har siffran krupit ner till 19,6 procent.

Annons

– Vi märker att marknaden är avvaktande. Det har den varit länge. Men statistiskt börjar det se bättre ut.

Regeringen har nyligen gett Arbetsförmedlingen i Skåne 130 miljoner kronor extra i år för att kunna öka personalstyrkan. För Arbetsförmedlingen i Trelleborg och Vellinge, som nyligen slogs ihop, innebär det fem nya tjänster. Framförallt ska man jobba med de inskrivna ungdomarna.

– Det som är viktigt är att ungdomar utbildar sig, säger Carl Axel Sandén.

Det håller Jessica Rahm och Tanja Hernes med om. De jobbar som arbetsförmedlare med inriktning på ungdomar.

– För varje lågkonjunktur försvinner okvalificerade jobb som sedan aldrig kommer tillbaka, säger Tanja Hernes.

I hennes jobb försöker hon motivera ungdomar till att fortsätta studera. Och det går bra, tycker hon. Särskilt yrkesutbildningar är populära. Särskilt de som leder fram till jobb inom industri, restaurang och fordonsbranschen.

– Det är framförallt killar som hoppar på detta. Men vi har fler killar än tjejer inskrivna också. Det är lite märkligt, säger Jessica Rahm.

– Ja, det har varit så länge. Vad kan det bero på? frågar sig Tanja Hernes.

Arbetsförmedlarna funderar och kommer sedan på att en anledning kan vara att unga kvinnor ofta inriktar sig mot att jobba med barn eller inom vården.

– Och där är det lättare att få timanställning. Dessa unga kvinnor kan vara inskrivna här i korta perioder. Men de har kanske lättare att hanka sig fram, säger Jessica Rahm.

Annons

Märker ni att ungdomar som kommer hit är uppgivna eftersom ungdomsarbetslösheten är så hög?

– Ja, vi kan märka en nedstämdhet, säger Jessica Ram.

– Men det finns ju jobb. Så mycket hänger på en själv, hur mycket man söker och så, säger Tanja Hernes.

Hon pratar om vikten av att träffa arbetsgivarna direkt. Arbetsförmedlingen arrangerar träffar med arbetsgivare och arbetssökande.

– Detta är jätteviktigt. Jag har ett färskt exempel. En kille fick ett jobb precis och arbetsgivaren sa att de aldrig valt honom om de enbart hade haft ett CV att gå efter. Många företag vill ha rätt person på rätt plats så att säga. Nu är de jättenöjda med den här killen, säger Tanja Hernes.

En annan satsning som slagit väl ut är Arbetsförmedlingens samarbete med Östra Grevie folkhögskola. Där har tolv ungdomar som saknar gymnasieutbildning gått en prova-på-kurs.

– Nio av dem gick sedan vidare för att läsa in gymnasiet. Det är bra siffror, säger Jessica Rahm.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons