Annons

Satsning på två nya kurser

En utbildning i internationell marknadsföring och en kurs i detaljhandel. Det vill Folkuniversitetet i Trelleborg starta hösten 2008. "Får vi pengar till projektet innebär det 50 nya platser", säger Nils-Håkan Strömvall.
Trelleborg • Publicerad 16 april 2007
Foto: 

Christina Nilsson och Elin Wiberg, som båda är 19 år, går första året på den tvååriga kursen, som leder till att bli redovisningskonsult.

Föreläsningarna ges i Trelleborg, i Folkuniversitetets lokaler vid Västergatan.

Annons

Efter avslutad utbildning kan de bland annat göra bokslut och författa årsredovisningar. Alla de 50 som hittills gått ut utbildningen i Trelleborg har fått jobb, antingen fast tjänst eller vikariat, inom såväl kommun som näringslivet.

Framgången får Folkuniversitet att försöka bredda kursutbudet ytterligare. Genom en tvåårig kurs i internationell marknadsföring samt en ettårig utbildning som rör detaljhandel.

Det tycker Christina Nilsson är bra.

– Själv har jag valt redovisningskursen för att den ligger i Trelleborg. Positivt att det planeras fler utbildningar hos Folkuniversitetet, säger hon.

Klasskamraten Elin Wiberg instämmer:

– Behovet av utbildningsplatser kommer att öka här i kommunen, tror hon. Planerna på att starta kursen i internationell marknadsföring och utbildningen som gäller detaljhandel är långt framskridna.

Något formellt beslut är dock inte fattat när det gäller de båda utbildningarnas etablering. Förutsättningen för att projektet ska gå i lås är att den statliga myndigheten KY, Kvalificerad Yrkesutbildning, stationerad i Hässleholm, skjuter till pengar.

– Men vi hoppas förstås att det här ska bli verklighet. Det breddar vår verksamhet, säger Nils-Håkan Strömvall som är ansvarig för Folkuniversitetets verksamhet i Trelleborg. Både Bertil Larsson (fp), ordförande i Trelleborgs utvecklingsbolag, och hans borgerliga broder, Bengt Gunnarsson (m), skolnämndens ordförande, ser ljust på Folkuniversitetets expansion.

– Jag ser ett stort värde i de här utbildningarna. Nu vill vi verka för att skapa medvetenhet om att de finns. Det är kurser som skapar jobb, vilket är ett skäl nog så viktigt att lyfta fram, säger Bertil Larsson.

Därefter fortsätter Bengt Gunnarsson:

Annons

– Det är bra att det finns kvalificerad yrkesutbildning på hemorten. För mig är det oehört glädjande att alla som gått redovisningskursen fått jobb.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons