Satsning på skolan faller med börsen
Lars Mikkelä (M) är ordförande i bildningsnämnden. I somras ville han och allianskollegorna satsa nästan 20 miljoner kronor på grundskolan de kommande tre åren.
Pengarna skulle tas ur kommunens sociala investeringsfond och gå till att vidareutbilda lärare och ge extra stöd till elever.
Men nu halveras innehållet i fonden från 12,5 till 6 miljoner. Dessutom sätts en spärr som gör att varje projekt max får kosta 2 miljoner kronor. Det har kommunstyrelsen beslutat.
– Jag kan inte bedöma just nu exakt hur vi ska prioritera om vår ansökan till fonden. Det viktigaste är att vi kan behålla så mycket som möjligt och få en stor effekt som möjligt med de pengar som finns, säger Lars Mikkelä.
När tror du att den nya ansökan är klar?
– Om ett par månader. Mycket av jobbet är gjort och det finns ingen anledning att dra ut på det, säger han.
Det var i juni år som kommunfullmäktige fattade beslut om att skapa en social investeringsfond dit olika förvaltningar skulle få ansöka om pengar för extrasatsningar.
Planen var då att sälja ut delar av kommunens aktieinnehav för att få loss 12,5 miljoner. Men den senaste tiden har värdet på aktierna rasat i takt med omfattande börsfall.
Därför väljer kommunstyrelsen att lägga in 6 miljoner kronor i fonden. Pengar som ska tas från nästa års överskott i den kommunala kassan.
– Ekonomin och skatteunderlaget ser bra så det är inte troligt att årets sista månader ger ett underskott, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).
Hur gör ni om det inte blir något överskott?
– Risken för ett underskott är väldigt liten, vi kan också söka pengar från olika fonder inom EU. Skulle det värsta trots allt hända så dör inte idén om en social investeringsfond utan vi skjuter den på framtiden, säger Ulf Bingsgård.
Beslutet att skära i den sociala investeringsfonden fattades av en enig kommunstyrelse. Men oppositionsrådet Catherine Persson (S) är kritisk till hur ärendet har hanterats.
– Vi ville lägga 6,5 miljoner kronor direkt i skolbudgeten för att hjälpa elever med särskilda behov att få godkända betyg. Det röstade alliansen nej till. Men jag vill också säga att vi inte är negativa till idén om en social investeringsfond, säger hon.