Annons

Satsning på män skydd för kvinnor

Sedan årsskiftet kan män som är i kris eller som slår sin partner vända sig till mansmottagningen i Trelleborg. Sex män är redan med i verksamheten.
Trelleborg • Publicerad 18 februari 2007
Paul Trygg tycker det är viktigt att samhället tar ett tydligare ansvar och agerar tidigt när det gäller våld i nära relationer.BILD: CLAES NYBERG
Paul Trygg tycker det är viktigt att samhället tar ett tydligare ansvar och agerar tidigt när det gäller våld i nära relationer.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Paul Trygg jobbar som familjerådgivare i Trelleborg och driver sedan ett drygt år tillbaka ett projekt som riktar sig till män. Första delen av projektet bestod i utreda behovet av att som en del av kvinnofridsarbetet, även arbeta med inriktning mot män. I december 2006 startades en särskild mansmottagning på Lotsen på Östergatan 56.- Mottagningen vänder sig mot män som hamnat i kris, som har problem med sin aggressivitet eller som redan har använt våld i en nära relation, säger Paul Trygg.Män är enligt Paul Trygg av tradition dåliga på att söka hjälp utan lever i stället kvar i föreställningen att man klarar sig bäst själv. Den traditionen ska mansmottagningen hjälpa till att bryta.- Det är i princip bara att ringa hit. Många gånger är det första samtalet som är jobbigast. Andra gången är inte alls lika jobbig.Männen fångas upp via socialförvaltningen, polisen eller andra institutioner som kommer i kontakt med kvinnor och barn som utsatts för våld. På mansmottagningen erbjuds männen samtal en gång i veckan. Mötena fortsätter under allt ifrån en månad till ett halvår.- Man måste inte ha varit våldsam för att komma. Det är av minst lika stor betydelse att ta kontakt när man hamnar i kris, säger Paul Trygg. Samtalen går ut på att bryta mönster i ett tidigt skede. Mannen ska inse och ta ansvar för sina våldsamma handlingar och först då kan man börja ändra beteendet. Männen kan vara anonyma och det som kommer fram i samtalen journalförs inte.- Det är en trygghetsskapande åtgärd som är viktig.Paul Trygg lägger i dag 25 procent av sin heltidstjänst som familjerådgivare på mansmottagningen. Under året tror han att verksamheten ska kunna utökas.- Jag hoppas att individ- och familjeomsorgsnämnden vill jobba mer med detta och att vi ska kunna vara två personer som båda jobbar halvtid framöver.Paul Trygg vill under året även få igång en samtalsgrupp för män. Mansmottagningar i kommunal regi är inte särskilt vanliga i Sverige. Paul Trygg tycker att det bedrivs ett bra arbete på det här området i kommunen.- I Trelleborg finns en kraftfullhet när det gäller kvinnofridsarbetet. Det finns bra politiska beslut i kommunen och det gör arbetet lättare. Projektet pågår formellt fram till december 2009. Sedan ska det utvärderas.- Men jag utgår ifrån att vi ska förvandla det till något permanent. Vi måste agera mycket tidigare i samhället på våld i nära relationer. Vi måste ta ett tydligare ansvar, säger Paul Trygg. Magnus Aspegren 0410-545 31magnus.aspegren@allehandasyd.seFotnot. Mansmottagningen finns på Östergatan 56 och kan nås på telefon 0708-81 74 27.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons