Annons

Satsning gav ökat lässug

Den nya skollagen kräver att alla elever har tillgång till ett skolbibliotek.
Trelleborg • Publicerad 24 september 2010
Bibliotekarien Åsa Bengtsson har jobbat mycket med läsförståelse hos eleverna på Bäckaskolan.
Bibliotekarien Åsa Bengtsson har jobbat mycket med läsförståelse hos eleverna på Bäckaskolan.Foto: 

Men ett sådant kan se ut på många sätt. Bäckaskolan har satsat på en bibliotekarie som stimulerar istället för att syssla med lånandet.

– Det praktiska kan man alltid lösa. Det är viktigare att få in en person som kan inspirera barnen, säger en av Bäckaskolans två rektorer Lis Myllenberg.

Annons

Sedan årsskiftet satsar skolan på sitt bibliotek. Tidigare har personal och elever hjälpts åt med att hålla ordning bland böckerna, men nu finns bibliotekarien Åsa Bengtsson där på en halvtidstjänst.

– Åsa har mycket kunskap om böcker och hon kan hjälpa barnen att hitta bra böcker som får dem att vilja läsa. Det finns ett stort sug på skolan efter att få läsa nu, säger Lis Myllenberg.

Istället för att lägga sin arbetstid på att hålla ordning i skolbibliotekets hyllor jobbar hon med läsprat och andra aktiviteter runt läsandet. Något som uppskattas mycket av lärarna.

– Jag har ju en annan bokkännedom än lärarna. Det ingår ju i mitt uppdrag, säger Åsa Bengtsson.

Både lärare och rektorer vittnar om att lässuget bland eleverna har blivit större sedan satsningen på biblioteket inleddes.

– Många som förr har tyckt att läsningen har varit jobbig hittar nu rätt, rent läsmässigt, säger Lis Myllenberg.

Under vårterminen har Åsa Bengtsson jobbat med läsförståelse och i höst väntar källkritik och informationssökning. Hon hoppas att fler skolor väljer att ha bibliotek som bemannas av bibliotekarier efter att den nya lagen trätt i kraft.

– En lösning i Trelleborg hade varit att starta en skolbibliotekscentral som alla skolor kan utnyttja. Då kunde vi bibliotekarier utgå därifrån och åka ut till skolorna på olika uppdrag, säger hon.

Den nya skollagen träder i kraft den 1 januari 2011.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons