Satellitsäl sattes ut

Naturreservatet Måkläppens fauna fick ett värdefullt tillskott vid lunchtid på onsdagen, då den lilla men tuffa sälkuten Vilde Ville plumsade i det vinterkalla vattnet. Han sattes ut av Världsnaturfonden WWF.
Trelleborg • Publicerad 6 mars 2002

Ville och hans halvbror Emil, som släpptes för en vecka sedan, ska gjuta nytt friskt blod i gråsälstammen kring Måkläppen. Den består av uppskattningsvis ett 60-tal individer, och varför den är så liten och sårbar tvistar forskarna kring. BILD:CLAES NYBERG Ville är bara drygt tre veckor gammal, väger 38,5 kilo och är liksom Emil uppfödd i ett hägn i Uppsala. Han är den trettonde säl som WWF planterar ut vid Falsterbos udde, i ett samarbetsprojekt med bland annat Naturhistoriska Riksmuseet. Det ovanliga med Vilde Ville och Emil är att de är försedda med satellitsändare, fastklistrade i nackens päls. Deras framfart kan därför följas inte bara av forskarna utan även allmänheten på sajten www.gråsäl.nu. Åtminstone i de åtta månader som batterierna i sändaren varar. Sedan faller sändaren av, när sälen ömsar päls.

Claes Nyberg claes.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.