Annons

Sänkt straff för utvisad prövas av HD

En man som smugglade in stora mängder narkotika via Trelleborgs hamn skulle utvisas och fick därför straffet sänkt av hovrätten. Nu ska Högsta domstolen pröva om det var rätt. Straffvärdet når med råge upp till maximala tio års fängelse och därför anser riksåklagaren att förmildrande omständigheter inte spelar någon roll.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2010
Det var i juni 2009 som den 47-årige mannen greps i Trelleborgs hamn. I lastbilen hade han nästan sex kilo kokain och 40 kilo cannabis.
Det var i juni 2009 som den 47-årige mannen greps i Trelleborgs hamn. I lastbilen hade han nästan sex kilo kokain och 40 kilo cannabis.Foto: 

Den 24 juni 2009 greps den 47-årige mannen i Trelleborgs hamn. I lastbilen hade han nästan sex kilo kokain och 40 kilo cannabis.

Tingsrätten i Ystad dömde i början av året mannen till maxstraffet tio års fängelse och livstids utvisning. Då hade rätten ändå tagit hänsyn till att utvisningen till Turkiet skulle innebära men för 47-åringen, som varit bosatt med sin familj i Holland.

Annons

47-åringen överklagade och hovrätten mildrade straffet till 9,5 års fängelse. I domen skriver hovrätten att maxstraffet för grov narkotikasmuggling är tio års fängelse. Det ska också vara utgångspunkten för att sedan ta ställning till förmildrande omständigheter, ansåg hovrätten.

Nu har riksåklagaren Anders Perklev fått prövningstillstånd hos Högsta domstolen. Han konstaterar att maxstraff för grov narkotikasmuggling enligt praxis ska dömas ut om mängden kokain uppgår till 2,4 kilo. Eftersom 47-åringen smugglade in nästan sex kilo skulle straffet i teorin kunna vara högre, resonerar riksåklagaren.

Frågan är alltså om tingsrätten gjort rätt som utgått från att straffvärdet egentligen är högre än tio år. Eller om hovrätten gjort en korrekt tolkning i att maxstraffet är tio år när mängden når över 2,4 kilo och att förmildrande omständigheter får bedömas utifrån det.

"Såvitt jag kunnat finna har Högsta domstolen inte tidigare uttalat sig i frågan", skriver Anders Perklev till Högsta domstolen och konstaterar att frågan oftast är aktuell i mål om grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott där maxstraff ofta döms ut.

"Förekomst av billighetsskäl, exempelvis till följd av ett beslut om utvisning är inte sällsynt förekommande i dessa mål", skriver Anders Perklev.

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons