Annons

Sänkt straff för knarksmugglare

Den tyske medborgare som i januari stoppades av tullen med närmare tre kilo opium gömt i bilen fick i går sitt straff förkortat. I stället för tio års fängelse dömde hovrätten honom till nio års fängelse för grov narkotikasmuggling.
Trelleborg • Publicerad 3 juni 2005

Trelleborgs tingsrätt dömde för en tid sedan den 40-årige mannen till tio års fängelse och livstids utvisning. Mannen överklagade domen till hovrätten som nu sänkt straffet med ett år.

Hovrätten menade att vid bedömning av straffvärdet så ska sort och mängd av narkotikan vägas in liksom hur farlig den aktuella narkotikan anses vara i förhållande till annan narkotika.

Annons

Enligt ett avgörande i Högsta domstolen har opium, som det handlar om i det här fallet, en farlighetsgrad som motsvarar en tredjedel av heroinets. Jämfört med detta och sett till mängden opium anser hovrätten att mannen ska dömas till nio års fängelse.

Även hovrätten förordade livstids utvisning för mannen.

Mannen själv hävdade att han var oskyldig till smugglingsförsöket eftersom han inte kände till att han hade opium i bilen. Han hävdade vidare att han blivit hotad av två okända män att genomföra transporten av de gömda paketen till Sverige.

Paketen hade gömts i bilens luftfilterhållare. Mannen berättade att han varit med och lagt paketen där men att han inte hade någon aning om vad de innehöll.

Väl i Trelleborg togs mannens bil ut slumpvis av tullen för kontroll och en narkotikahund markerade vid luftfiltret.

Mannens förklaring trodde varken tingsrätten eller hovrätten på.

– NN:s berättelse är vag, osannolik och uppenbart konstruerad i efterhand för att undgå ansvar för brott, skriver hovrätten i sin dom.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons