Annons

Sängchefens olika stolar

"Det är bäddat för framgång", "Vi ligger inte på latsidan direkt". Vitsarna haglar kring Ulf Adolfsson, vd för Dux. Att arbetet innebär stort ansvar och split vision råder det dock ingen tvekan om. "Man lever och andas det här dygnets alla timmar", säger Adolfsson.
Trelleborg • Publicerad 7 februari 2009
Ulf Adolfsson är vd:n som gillar full fart. Till hösten får han förutom möbeltillverkning även företagets sängproduktion under sitt tak. Bild: Claes NybergFoto: 

Historien Dux började redan år 1924. Chokladfabrikören Efraim Ljung åkte till USA för att handla kakao. Men någonstans mellan den amerikanska kontinenten och hemorten Malmö gick det fel. Den mörka kakaon byttes nämligen ut till spiraler och madrasstillverkningen blev ett faktum. På måndagen - 85 år senare knyts säcken ihop. När Dux flyttar sin sängtillverkning från Sösdala utanför Höör till Trelleborg.

- På många sätt kan man säga att cirkeln är sluten, säger Ulf Adolfsson.

Annons

Företagets högste chef är relativt ny på sin position. I somras fick han överta skeppet från ägaren Claes Ljung, Efraims barnbarn.

- Det är jättekul och utmanande. Jag är glad att jag fick förtroendet att ta detta vidare, säger Adolfsson.

Han sitter i sitt rymliga kontor, i en svart fåtölj. Sittgruppen känns genast igen. Modellen är samma som kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgårds. Men där stannar likheterna.

- Vem som styr i Trelleborg påverkar inte oss som företag så mycket, det är det geografiska läget som är viktigt. Fraktmässigt är det jättebra här i Trelleborg men det går tyvärr inga tåg hit. Det är synd, men merparten av vår personal bor i närheten. Ulf Adolfsson pratar gärna om företagets verksamhet. Deras största kunder finns i USA och Tyskland. Men även kineserna börjar visa intresse.

- Det är lite kul att vi tillverkar möblerna i Sverige och skickar till Kina, i stället för tvärtom. Det känns som om det är lite fel håll, men västerländska varor är eftertraktade där.

Att företagets sängproduktion kommer att flyttas från Sösdala till Trelleborg under hösten medför en hel del jobb. De befintliga lokalerna på 6 000 kvadratmeter måste vidgas. Grannen Pergo rycker in och lånar ut lite yta.

När det gäller personalfrågan så kommer en del av folket från Sösdala att följa med maskiner och utrustning när flytten går söderut. Några problem eller brister med flytten vill Adolfsson dock inte bjuda på.

Han är dämpad i sitt berättande. Målsättningar och ambitioner tonar han ned. Några specifika mål vill han inte dela med sig av.

- Ambitionen just nu är att förverkliga och utveckla den nya tillverkningsstrukturen och att gå framåt i världen.

Att Ulf Adolfsson några minuter senare pratar engagerat och ingående om sin karriär som bilmekaniker kommer därför som en överraskning.

Annons

- Jag var biltokig som 16-17-åring, jag höll på med det i drygt två år men insåg att det inte var lika kul att ha det som jobb. Äntligen något som sticker ut med mig, skrattar Adolfsson glatt.

Det visar sig att Dux vd har fler ess i rockärmen. Under hans ungdom var det fullt ös - med en gitarr i högsta hugg.

- Jag spelade gitarr i ett band, vi spelade egna låtar och det var mycket rock and roll. Vårt band var världsberömt i hela Karlshamn, vi kallade oss för Reffz.

Intresset gick i arv. I dag kan Ulf söner kompa honom på både trummor och elbas, medan hustrun Camilla står för sången.

- När det faller på kan vi gå ut och spela lite. Sittandes på tre vd-stolar och en handfull styrelseuppdrag blir det dock ont om fritid för Adolfsson. Och att lämna arbetet på jobb är inget som fungerar för honom.

- Nej, allt går ihop, det är ett liv jag lever, jag kan inte bara stänga av och börja ett annat. Jag har svårt för det. Men det är en livsstil som jag uppskattar.

Förutom vd posten för Dux Industrier är Adolfsson även vd för Sösdala Industrier och Ljungs Choklad AB. Den sistnämnda är dock av mindre betungande art. Företaget har ingen operativ funktion. Men historiken och företagsnamnet gör det värt att behålla verksamheten. Och lite goda skratt och smakupplevelser för företaget med sig.

- Jag får inbjudningar till auktioner för pralinmaskiner ibland. Vi ger även bort choklad i julklappar till en del kunder för att behålla kopplingen.

Och som Ulf Adolfsson själv uttryckt det - på många sätt kan man säga att cirkeln är sluten.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons