Annons

Sång och ballong på 100-årsfest

Med musik och ballonger firade elever och personal på Skanör FalsterboMontessoriskola på fredagen 100-årsjubileet för Montessoripedagogiken.
Trelleborg • Publicerad 19 januari 2007
Samtliga elever på skolan och förskolan var tillsammans med personalen samlade på skolgården för att sjunga och göra ett gemensamt ballongsläpp för att fira 100-årsjubileet av montessoripedagogiken. @08 Bildbyline:bild: Claes NybergFoto:  

Under ett helt sekel har den italienska läkaren, Maria Montessoris, pedagogiska idéer spridits och fått fotfäste över större delen av världen.

Bara i Sverige finns cirka 750 montessoriskolor.

Annons

– Jag trivs jättebra här. Det är en bra skola där det inte finns mobbning, säger Sara Algotson-Markaryd, som går i fjärde klass på Skanör Falsterbo Montessori. Hon är en av de cirka 200 eleverna som går på friskolan som omfattar förskola och grundskola upp till årskurs nio.

Skolans verksamhet på Näset är inne på sitt femte läsår och intresset är stort för den speciella pedagogiken.

Skolan har ett 30-tal anställda och verksamhetens rektor, Lisbeth Andersson, fick jubileet till ära på fredagen gestalta upphovskvinnan, Maria Montessori.

Hon var Italiens första kvinnliga läkare och en färgstark och driftig kvinna. En av hennes pedagogiska grundtankar var att ta tillvara på barns olika mognadsstadier.

Frihet, ansvar och respekt ska prägla inlärningen, stämningen och relationerna i en Montessoriskola. Pedagogikens grundare utvecklade sina idéer i ett pilotprojekt i fattiga kvarter i Rom i början av 1900-talet.

Hon tecknade ned sina idéer i en bok som när det översattes till engelska fick en snabbt gensvar även utanför Italiens gränser.

Resten av sitt liv ägnade Maria Montessori åt att missionera världen över för att dela med sig sina tankar om pedagogiken.

– Det är ett mycket stimulerande arbete och det är roligt att intresset för vår skola är stort och växer mer och mer, säger rektorn Lisbeth Andersson.

Friskolan på Näset ingår i Montessorinätverket Syd där även skolor i Malmö, Lund och Bjärred ingår. Skolan och dess pedagogik får också bra betyg från sina elever.

– Jag tror att det flesta trivs jättebra här. Undervisningen är bra och lärarna är duktiga, säger Martina Lacmann, som går i fjärde klass.

Annons

Under gårdagens jubileumsfestligheter bjöd eleverna på sång med delvis specialskrivna texter.

Under hela veckan har eleverna fått chansen att fördjupa sig i vad som gör deras skola speciell.

Det har också getts tillfälle att lära sig mer om kvinnan bakom Montessoripedagogiken.

Pernilla Roshäll Berthelot

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons