Annons

Sandblom politisk vilde efter konflikt

Birgitta Sandblom, kommunfullmäktigeledamot för Söderslättspartiet, har gått ur partiet och blivit politisk vilde. Hon är den andra nyckelpersonen som lämnat partiet efter valet.
Trelleborg • Publicerad 22 juni 2012
Bertil Larsson, Säderslättspartiets ordförande.
Bertil Larsson, Säderslättspartiets ordförande.Foto: Tomas Nyberg

Tidigare har även Tom Nyström, som var med och startade Söderslättspartiet (Sös), lämnat. Båda anger ett missnöje med partiets ordförande, Bertil Larsson, som en tungt vägande anledning att hoppa av.

– I ett nystartat parti måste man ta tillvara allas synpunkter eftersom man har olika erfarenheter. Man måste ta hänsyn till alla även om man som ledare inte gillar det. Det måste vara högt i tak, säger Birgitta Sandblom.

Annons

Birgitta Sandblom har också reagerat på sättet som Bertil Larsson uttrycker sig i talarstolen i fullmäktige.

– Han är respektlös mot andra. Man kan vara kritisk, och det ska man vara som oppositionsparti. Men man ska aldrig kränka någon.

Ett bakomliggande skäl till Birgitta Sandbloms avhopp var att hon inte gillade hur man hanterade en konflikt som berörde Tom Nyström, tidigare sekreterare och en av grundarna.

– Jag tyckte att han blev illa behandlad och man satte sig inte ner och tog en konflikthantering. Då började jag dra öronen åt mig, säger hon.

Tom Nyström säger att han lämnade partiet efter att det blivit delade åsikter om hamnens framtid. Nyström menar att Söderslättspartiet gått ifrån sitt ideal och numera accepterar en utbyggnad.

– Man är inte motståndare längre utan har rättat in sig i ledet. Partiet har svikit alla sina kärnväljare på öster som var emot hamnutbyggnaden. säger Tom Nyström som spår en dyster framtid för partiet.

– Sös kommer att åka ur. I nästa val kan de aldrig ersätta tusen förlorade röster på öster med tusen andra.

Bertil Larsson slår ifrån sig kritiken från Birgitta Sandblom och Tom Nyström.

– Det blev en ny styrelse efter årsmötet, och det verkade Birgitta ha svårt att acceptera, säger Bertil Larsson som inte heller tycker att han uttrycker sig olämpligt i kommunfullmäktige.

– Det får hon tycka, det bryr jag mig inte om. Men man måste vara tuff när femklövern presenterar vansinniga saker. Då ska man inte stå och vela, säger Bertil Larsson.

Annons

Bertil Larsson säger att partiet arbetar för fullt inför nästa val. Och han menar att man gör det på ett demokratiskt sätt, till skillnad från vad Birgitta Sandblom tycker.

– Vi jobbar med olika arbetsgrupper för att så många som möjligt ska komma till tals om hur vi ska utforma politiken, det vet jag inte så många andra partier som har gjort, säger Bertil Larsson.

Att Söderslättspartiet ska ha intagit en ny ställning mot hamnutbyggnaden jämfört med tidigare är inte sant menar han.

– Vi har inte ändrat ståndpunkt, men han har nog en hårdare linje än den som partiet beslutat om. Vi har som linje att hamnutbyggnad ska göras på ett annat sätt, men vi har ingen policy om att stänga hamnen, som han tycker att man ska göra.

Madeleine Gripsten
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons