Sand och brygga viktigt i strandvalet

Man behöver inte resa långt för att hitta sol och bad. I Trelleborg finns mer än 30 000 meter kust. På vissa ställen är sanden vit och känns len mot foten. På andra platser är den grövre och uppblandad med små stenar. Mycket skiljer de nio kommunala badplatserna åt, och vilken man väljer beror på så mycket mer än var man bor.
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2009
Foto: 
Daniel Karlsson och sonen Sixten Ljungberg har tagit med sig vännerna Susanne, Mikael, Alice och Max Hugedahl till en av sina två favoritstränder: Beddingestrand.
Daniel Karlsson och sonen Sixten Ljungberg har tagit med sig vännerna Susanne, Mikael, Alice och Max Hugedahl till en av sina två favoritstränder: Beddingestrand.Foto: 
Elina Persson, Hannah Mårtensson, Moa Lundgren, Anneli Fransén och My Grandin föredrar grannkommunens stränder men tycker att Dalabadet är ett bra alternativ.
Elina Persson, Hannah Mårtensson, Moa Lundgren, Anneli Fransén och My Grandin föredrar grannkommunens stränder men tycker att Dalabadet är ett bra alternativ.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Solen, vattnet, sanden och umgänget lockar till Trelleborgs stränder. Men Elina Persson hade hellre åkt till Kämpinge.

– Det är finare vatten där, säger hon.

Elina Persson och hennes kompisar har lagt sig på gräset en bit ovanför stranden på Dalabadet. Det finns flera anledningar till att de valde just den badplatsen idag men framför allt beror det på vädret.

– Imorse var det lite mulet och vi visste inte om det skulle bli regn så då åkte vi hit för det är nära, säger Elina Persson.

Egentligen är det alltså Kämpinge som är favoriten. Finare sand, renare vatten och roligare människor är några av tjejernas argument. Men Dalabadet duger bra som reserv.

– Det är den bästa badplatsen vi har i Trelleborg Det är ju den enda. Här är bra, det finns både restaurang och kiosk. Och så kan man cykla hit, säger Hannah Mårtensson

Annat som kompisgänget tycker är viktigt när det gäller att välja strand är att det finns en brygga.

Det tycker även familjen Karlsson-Ljungberg från Smygehamn som valt att packa upp solstolarna i Beddingestrand, precis söder om Pärlan.

– Jag tycker att det är skönt med badbryggan hemma i Äspö, men idag åkte vi hit eftersom det är mer barnvänligt här, säger Daniel Karlsson.

Han och Madelene Ljungberg har med sig sonen Sixten Ljungberg. Stranden i Beddinge passar honom bättre, menar de.

– Här är det mer strand och i vattnet är det långgrunt, säger Daniel Karlsson.

Viktigast är trots allt att det är fräscht på stranden både vad gäller tång och sopor, tycker han. Eftersom familjen oftast bara gör kortare utflykter till stranden får det heller inte vara för långt till stranden.

– Det är ungefär fifty-fifty var vi hamnar, här i Beddingestrand eller i Äspö, säger Madelene Ljungberg.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.