Samtal ska ge ökat samarbete

Det började på torsdagskvällen med mingel kring runda bord och ska leda till ökat trafiksamarbete mellan Trelleborg och Rostock. Både på land och till havs.
Trelleborg • Publicerad 3 februari 2011
Sebastian Schröder, statssekreterare i Mecklenburg-Vorpommern, och Trelleborgs kommunalråd Ulf Bingsgård deltog i rundabordssamtal som ska öka trafiksamarbetet mellan regionerna. "Det är första gången vi tar upp ett så brett samarbetsområde", säger Ulf Bingsgård.
Sebastian Schröder, statssekreterare i Mecklenburg-Vorpommern, och Trelleborgs kommunalråd Ulf Bingsgård deltog i rundabordssamtal som ska öka trafiksamarbetet mellan regionerna. "Det är första gången vi tar upp ett så brett samarbetsområde", säger Ulf Bingsgård.Foto: Martin Strandberg

På torsdagskvällen samlades politiker och tjänstemän från Sverige och Tyskland i pr-byrån Ehrenberg kommunikations lokaler i Malmö. På agendan stod ökat samarbete i allmänhet mellan regionerna. Och i synnerhet mellan hamnarna i Trelleborg och Rostock. En framtida knäckfråga är hur biogasdrivna färjor ska kunna tankas i båda hamnarna.

– Det måste vi lösa gemensamt när vi bygger ut hamnarna. Men just i kväll är det viktigast att vi faktiskt är här, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Kvällen inleddes med en presentation av hur trafik från Rostocks hamn och vidare ut i Tyskland och övriga Europa har utvecklats de senaste åren. Därefter gällde mingel kring små, runda bord.

En av dem som represterande Mecklenburg-Vorpommern var statssekreteraren Sebastian Schröder.

– Färjetrafiken är som motorvägar till sjöss. Särskilt för godstrafiken. Trafiken ökar och då måste hamnkapaciteten och samarbetet mellan Rostock och Trelleborg hänga med, säger han.

Sjöfarten mellan Sverige och Tyskland påverkas också av trafiken på land. 2018 ska den fasta förbindelsen över Fehmarn-Bält vara klar, förutsatt att tidsplanen håller. Ett 50-miljardersprojekt med effekter på både Rostock och Trelleborg.

– Konkurrensen ökar. Men med rätt kapacitet och rätt samarbete kommer sjöfarten också i framtiden vara billigaste och snabbaste vägen, säger Sebastian Schröder.

David Hylander
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.