Annons

Samordning ska ge fler chans till jobb

Region Skåne, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Trelleborgs kommun satsar på ett gemensamt projekt för människor utanför arbetsmarknaden.
Trelleborg • Publicerad 24 november 2009
Foto: 
Karin Malmquist, ansvarig för bageri och brödförsäljning på Jollen, berättar om verksamheten för bland andra kommunalrådet Ulf Bingsgård (M). Foto: Claes Nyberg
Karin Malmquist, ansvarig för bageri och brödförsäljning på Jollen, berättar om verksamheten för bland andra kommunalrådet Ulf Bingsgård (M). Foto: Claes NybergFoto: 

TRELLEBORG. De fyra myndigheterna satsar årligen varsin miljon i samordningsförbundet, som nu även fått en ansvarig tjänsteman.

– Jag ska samordna de olika projekten men det praktiska arbetet göras av personalen på fältet, säger Mikael Jung, som är den ende anställde i förbundet.

Annons

Pengarna, fyra miljoner kronor, används för närvarande till tre projekt. Alla tre projekten drivs av Arbete och försörjning på Trelleborgs kommun.

Det första projektet som samordningsförbundet är delaktig i är Jollen, som funnits ganska länge redan. Jollen erbjuder sysselsättning och arbetsträning för personer med psykiska funktionshinder. Jollen håller till i en butikslokal vid lasarettsrondellen, där man har bageri, brödförsäljning och hantverksarbete.

Det andra projektet som fått pengar från samordningsförbundet handlar om förrehabilitering, där personer som på grund av sjukdom eller sociala skäl varit utanför arbetsmarknaden under en längre period.

Det tredje projektet heter Vil(l)ja och riktar sig till ungdomar som upplever att de inte mår bra psykiskt.

– Det är ungdomar i åldern 16 till 24 år vi riktar oss till. Det gäller att bryta negativa mönster som kan bildas om vardagen bara går på i samma spår hela tiden, säger Mikael Jung.

Kommunalrådet i Trelleborg Ulf Bingsgård (M) är ordförande i styrelsen i samordningsförbundet.

– Vi tycker det är en viktig verksamhet som kan fånga upp personer som annars riskerar att hamna mellan stolarna hos olika myndigheter, säger Ulf Bingsgård.

Samordningsförbundet är en försöksverksamhet.

– Vi har bestämt att i det här skedet hålla på fram till årsskiftet 2012/2013, säger Ulf Bingsgård. Sedan får det hela utvärderas för att se hur bra det fungerar.

Lucas Dietrichson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons