Annons

Samma akvarieidé till flera kommuner

Flera sydsvenska kommuner har blivit erbjudna akvarieprojekt av den engelske besöksnäringskonsulten Petersham Group Ltd. Trelleborg är den kommun som gått längst med planerna.
Trelleborg • Publicerad 14 mars 2007
Smygehuk är inte den enda plats där engelske konsulten Petersham Group tycker att det borde finnas ett spektakulärt akvarium som attraktion. ARKIVBILD: CLAES NYBERG
Smygehuk är inte den enda plats där engelske konsulten Petersham Group tycker att det borde finnas ett spektakulärt akvarium som attraktion. ARKIVBILD: CLAES NYBERGFoto: 
Trelleborgs Allehanda i går.
Trelleborgs Allehanda i går.Foto: 

Via en svensk mellanhand har både Landskrona och Kalmar under dom senaste åren blivit uppvaktade av Petersham Group, som nämner Landskrona som kund på sin hemsida.

– Landskrona kommun fick ett förslag om ett centra med inslag av akvarier. Det var ett omfattande projekt, säger Claes Nilsson, vd för kommunens näringslivsenhet Invest in Landskrona.

Annons

– Då under 2002 när de kom med förslaget var det lågkonjunktur. Det är ett risktagande för en kommun och vi kunde inte se att det var en kommunal angelägenhet.

Förslaget har åter hamnat på Claes Nilssons bord.

– Nu är det väsentligt ändrade förutsättningar, men för stunden gör vi ingenting.

Även Kalmar kommun har fått ett liknande förslag av konsultföretaget.

– Jag minns att vi hade ett möte med dem för ett par år sedan, säger Åke Pettersson, företagslots i Kalmar kommun. Men därefter har jag inte hört att något mer har hänt.

Den svenske mellanhanden Bo Forslund, en konsult som i övrigt sysslar med parkeringslösningar, har satt i system att ringa upp kommuner och erbjuda dem Petersham Groups tjänster.

– Jag läser tidningar och uppvaktar kommuner som har planer på att utveckla någon form av turistattraktion. Det finns inga företag som Petersham Group i Sverige, och kommunerna känner inte till deras typ av kompetens, säger Bo Forslund. I Trelleborg fick han först ett möte med förre kommunalrådet Egil Ahl (s). Därefter landade projektet på Utvecklingsbolaget och vd:n Per Johanssons bord.

– De presenterade först ett projekt som gick ut på att bygga ett spektakulärt, stort akvarium i Smyge. Men det kan inte bara vara ett akvarium där, det finns sådana överallt. Därför bad vi dem att gå vidare och titta på en lösning som tar fasta på våra egna förutsättningar, säger Per Johansson.

Petersham Group fick först i uppdrag att ta fram en enklare skiss. Därefter fick de i uppdrag att titta närmare på projektet, intervjua Smygebor och andra intressenter. Slutligen har de arbetat med att ta fram en affärsplan. Sammanlagt har 400 000 kronor lagts på konsulten.

– De är inte billiga och vi har medvetet jobbat i etapper med dem. Nu återstår och se om det är dem vi vill gå vidare med eller välja en annan väg, säger Per Johansson. Det får styrelsen avgöra.

Annons

Maktskiftet har också stakat ut vägen för projektet. Någon helkommunal lösning är inte på tal. Per Johansson nämner olika varianter som att marken säljs vidare till en privat entreprenör, att byggnaden förblir kommunal och hyrs ut till en privat aktör, eller omvänt, att kommunen hyr in sig hos en privat ägare.

– Vilken väg man ska gå är ännu för tidigt att uttala sig om. Det är många faktorer som ska falla på plats först, säger Per Johansson.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons