Annons

Samhällsbyggnadschef får gå

Samhällsbyggnadschef Claus Pedersen slutar sin tjänst efter bara drygt två år. Ett avhopp som står kommunen dyrt. Bakom avgången ligger en splittrad syn mellan honom och kommunledningen när det gäller olika stadsbyggnadsfrågor.
Trelleborg • Publicerad 8 juni 2013

Claus Pedersen lämnade sin tjänst på fredagen och är arbetsbefriad till och med 7 augusti då han officiellt slutar. Men han får sin lön på 63 500 kronor i månaden till och med 6 juni 2014. Får han ett annat jobb under den tiden påverkas inte lönen från Trelleborgs kommun. Mellanskillnaden i lön mellan det gamla och ett nytt jobb räknas av först under tiden 7 juni till 7 augusti.

Miljöavdelningens chef Rune Brandt går in som tillförordnad samhällsbyggnadschef. Rekryteringen av en ny chef börjar så snart som möjligt och ska troligtvis vara klar till årsskiftet.

Annons

– Detta har varit en förhandling mellan kommunens personalchef och Claus Pedersens fackliga ombud, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Kunde ni i kommunledningen ha gjort något annorlunda i detta?

– Vi har fört diskussioner om vad det fanns för alternativ. Det man ska komma ihåg är att när Claus anställdes så var han förvaltningschef för gamla stadsbyggnadsförvaltningen. Det var ju tydligare kopplat till plan- och byggfrågor. Som samhällsbyggnadschef har han också haft ansvar för till exempel miljöfrågor. Vi har bedömt att denna lösning är bäst för alla parter.

Olika uppfattningar

Utvecklingen av Östra Stadsgatan och Trelleborgs centralstation var två projektet där Claus Pedersen och kommunledningen hade olika åsikter. Enligt Ulf Bingsgård har det viktigaste varit att stationen kan ta emot tåg i december 2015. Snarare än att hela stationsprojektet är klart.

– Trelleborgs C är ett helhetsprojekt där god tillgänglighet är viktig. Väg 9 löper som en barriär vid stationen och i detaljplanen föreslås en annan utformning av vägen, där en sektion blir lite smalare och får lägre hastighet. Det har vi diskuterat och haft olika uppfattning om längs vägen, säger Claus Pedersen.

”En bra lösning”

När det gäller utvecklingen av Östra Stadsgatan menar Claus Pedersen att projektet inte har stöd i planen som styr stadsutvecklingen. Enligt honom borde frågan ha diskuterats mer. En uppfattning som Ulf Bingsgård inte delar.

Har du slutat din tjänst på egen begäran?

– Det var kommunledningen som tog initiativet. Men vi har kommit överens om att detta är en bra lösning.

Annons

Claus Pedersen anställdes för drygt två år sedan. I nuläget är det inte klart vilket som blir hans nästa jobb.

– Jag har inte tänkt så långt än. Det kommer en sommar och då ska jag tänka på det. Men jag vill verkligen understryka att Trelleborg är en stad med fantastiska förutsättningar. Fast det är också en utmaning att hantera alla dessa viktiga frågor, säger han.

Kunde du eller kommunledningen ha gjort något annorlunda?

– Det har jag kanske inte filosoferat kring. Men nej, på rak arm kan jag inte ge något bra exempel på det.

Lisa Kron
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons