Annons

Samhället sviker invandrartjejer

Samhällets stöd till de utsatta flickorna i invandrarfamiljer har brustit, konstaterar länsstyrelsens utredare, bland annat på grundval av intervjuer gjorda i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 8 juli 2002

Efter det så kallade "hedersmordet" på Fadime Sahindal bad ministrarna Mona Sahlin och Margareta Winberg enmansutredaren Gunlög Stenfält, socialchef från Landskrona, att utreda läget för flickor som lever i utsatt situation i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö. Till Malmöområdet räknades i sammanhanget även en rad relativt invandrartäta skånska städer: Burlöv, Lund, Landskrona, Helsingborg och Trelleborg. - Många flickor i de yngre åldrarna söker sig till skolornas elevvårdspersonal, finner Stenfält, och i tonåren i större utsträckning till ungdomsmottagningarna för att söka stöd. - För flertalet handlar det om att de lever under starkt kringskurna levnadsvillkor i tidskontroll, vad man får göra och vem man får umgås med. Anmälningarna om hot och våld för de här flickorna är däremot få. Men intervjuade socialassistenter anser att mörkertalet är stort. 46 fall anmäldes i fjol, varav nära hälften i Malmö och bara ett i Trelleborg. Trelleborgsfallet ledde inte till någon åtgärd från socialens sida. I kulturer där mannen är familjens överhuvud - vanligt i exempelvis Mellanöstern och Nordafrika, men även vissa delar av Asien och Latinamerika - blir läget komplicerat för kvinnor. I synnerhet döttrar, som också i hierarki sorteras under sina bröder. Utredaren har undersökt vilken beredskap samhället har för att hjälpa just den här gruppen unga kvinnor. Och beredskapen är dålig, blir Stenfälts slutsats. Orsakerna är flera. Bland annat en "missriktad kulturtolerans" som lett till att man avstår från insatser i högre utsträckning än för svenska flickor. Att man för det mesta hållit sig till föräldrarnas perspektiv har också lett till att flickornas behov trängts undan, misstänker Stenfelt. Socialtjänsten måste, anser utredaren, arbeta fram nya metoder som gör det möjligt för flickor att få tillräckligt med stöd. Hon föreslår att man på kommunal nivå utarbetar handlingsplaner för att motverka att flickor som lever i familjer med starkt patriarkala värderingar utsätts för hot och våld. Och det bör man göra i samarbete mellan socialen, skolan, polisen sjukvården och helst också invandrarföreningarna.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons