Annons

Samarbete startar i Almedalen

Trelleborgs kommun satsar på miljön i Östersjön. 2 juli vid Almedalsveckan på Gotland lanserar Trelleborgs kommun Östersjöinitiativet i samarbete med Vaxholm, Gotland, Kalmar och Simrishamn.
Trelleborg • Publicerad 24 juni 2012
Foto: 

Östersjöinitiativet är en plattform som ska stärka samarbetet för att göra Östersjön till ett friskare hav som kan ge mer ekonomiskt utbyte. Huvudsyftet är att göra verklighet av de politiska riktlinjerna från den svenska regeringen och EU för att förbättra förhållandena i och runt Östersjön.

Det är i samband med ett seminarium 2 juli om Östersjön som arrangeras av miljödepartementet som de fem kustkommunerna lanserar sitt initiativ.

Annons

För Trelleborgs del handlar det bland annat om satsningen på biogas av alger och att minska hamnens miljöpåverkan.

Kalmar bidrar med kunskapen från Kalmarsundskommissionen för vattenmiljön medan exemplet från Simrishamn är Marint centrum som fokuserar på havet som tillgång. Gotlands bidrag är Forum Östersjön som bedriver både konkreta projekt och folkbildning liksom opinionsbildning. I Vaxholm planeras ett Östersjöns hus, med utställningar, forskning och pedagogisk verksamhet. De fem kommunerna bjuder in andra att gå med i samarbetet.

Miljödepartementets seminarium 2 juli har fått titeln "Kasta pengarna i sjön? – havet som resurs och investering. På seminariet presenteras bland annat forskning och konkreta exempel på investeringar och satsningar i havsmiljön. Dessutom summeras det svenska ordförandeskapet i organisationen Helcom, Helsingforskommissionen för den marina miljön, som hade sitt senaste möte i Trelleborg.

Ann-Louise Olander och TT
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons