Annons

Samarbete ska få ned sjukantalet

Försäkringskassan finns till hands när sjukskrivningar görs av läkare på Fagerängens vårdcentral. "Det är en stor hjälp för patienterna", intygar verksamhetschef Christian Silow.
Trelleborg • Publicerad 25 oktober 2006

I höstas inleddes försäkringskassans samarbete med fem vårdcentraler i Skåne. Förutom fyra läkarstationer i Malmö är Fagerängen med i projektet.

– Fördelen med samarbetet är att folk från försäkringskassan är med hos osss varje gång någon är aktuell för sjukskrivning. På så sätt kan vi i större utsträckning undvika sjukskrivningsfällan, att det till exempel kan göras en rehabiliteringsplan i stället för att det lutar mot en förtidspensionering, säger Christian Silow, verksamhetschef på Fagerängen.

Annons

Effekten är tydlig. Sedan försäkringskassan började samarbeta tätare med Fagerängens vårdcentral har sjukskrivningarna minskat, enligt Bert-Ove Nilsson, chef på försäkringskassan.

– Enda skälet till att vi valt ut enbart Fagerängen i Trelleborg är att vi fått bra respons från personalen där, säger Bert-Ove Nilsson.

Nästa år ska försäkringskassans samarbete med de fem skånska vårdcentralerna utvärderas för att se om sjukskrivningstalen förändrats.

– Vi har haft stor uppbackning från försäkringskassan, framför allt med resurser när det gäller psykolog och sjukterapeut. Tack vare det har våra läkare kunnat hjälpa till att på sikt få ut fler på arbetsmarknaden, säger Silow.

Finns det inte en risk att sjuka tvingas ut i arbetslivet?

– Nej, men vi vet att i varje sjuk människa finns också något friskt. Vi strävar efter att varje sjuk ska få den bästa hjälp när det gäller rehabilitering, säger Christian Silow.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons