Samarbete med Skurups kommun rycker närmare

Kent Naterman, räddningschef i Trelleborgs kommun, blir chef även för Skurups räddningstjänst.
Trelleborg • Publicerad 12 oktober 2010

Kommunstyrelsen i Trelleborg beslutade på torsdagen att teckna avtal med Skurups kommun om att samarbeta om räddningstjänsten. Skurup, som är på väg att lämna Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund (Sörf), har kvar sin egen räddningstjänst men kommer att dela på chefen och det förebyggande arbetet med Trelleborgs kommun. För det får Trelleborg en årlig ersättning av Skurup.

I princip blir samarbetet likadant som det som i dag finns mellan Trelleborg och Vellinge.

– Vi är positiva till att även samarbeta med Skurup, vi tror mycket på ett regionalt samarbete, säger kommunalrådet i Trelleborg, Ulf Bingsgård (M).

Ett räddningstjänstförbund liknande Sörf är dock inte aktuellt i nuläget. Det är just ett gemensamt förbund som Skurups kommun velat slippa genom att samarbeta med Trelleborg.

– Jag tror det är bra att de får rådighet över sin egen räddningstjänst. Nu står de för sina egna kostnader, men har vår räddningschef, säger Ulf Bingsgård.

En av anledningarna till att Skurups kommun vill lämna Sörf är att Skurup anser att de får betala en större avgift än vad deras behov motiverar.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.