Annons

Samarbete kärnan i nytt projekt

Kampen mot långtidsarbetslösheten pågår över hela landet. I somras startade ett nytt projekt i Trelleborg. På Framtidsarenan ska deltagarna få hjälp att bland annat utveckla idéer och starta eget.
Trelleborg • Publicerad 20 september 2010
John Rogers och Tommy Andersson deltar i projektet Framtidsarenan.
John Rogers och Tommy Andersson deltar i projektet Framtidsarenan.Foto: 

I juni i år startade en ny del av TreFas-projektet, som har till syfte att hjälpa långtidsarbetslösa att hitta ett jobb.

Projektet går under namnet Framtidsarenan och det är helt frivilligt att delta. Här är tanken att de som kommer dit ska hjälpa varandra, genom kontakter, idéer och samarbete, att hitta nya jobb.

Annons

– Vi har väldigt många olika kompetensområden ibland oss, så när vi möter företag kan vi tipsa dem ifall de saknar någon kompetens som vi har här, säger John Rogers, en av deltagarna i projektet.

De som deltar i projektet har möjlighet att få hjälp med att utveckla idéer, starta eget eller testa på nya yrken.

– Vi har ju både syateljé, verkstad och snickeri i lokalerna här, så det finns möjlighet att testa på något nytt och se om man passar till det innan man ger sig in på det som en karriär, berättar Tommy Andersson, en annan av deltagarna.

Gruppen är idag 12 man stor, men ska snart växa ytterligare, till de 20 som arbetsförmedlingen har satt som det maximala antalet.

– 20 stycken känns som en lagom grupp att ha. Blir det för stort tappar vi lätt sammanhållningen och kontakten och det är ju väldigt viktigt i det här projektet, säger John Rogers.

Projektets deltagare har alla blivit hänvisade dit via arbetsförmedlingen, dock säger många att det finns en stor skillnad mellan Framtidsarenan och tidigare projekt.

– Det känns inte som att vi kommer hit för att bli sysselsatta, snarare kommer vi hit och sysselsätter oss själva, berättar John Rogers.

Anna Thulin
Niklas Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons