Annons

Samarbete för tryggare kommun

Trelleborgarnas trygghet stod i centrum när polisen och kommunen tecknade samarbetsavtal för tredje året i rad. Att få stopp på buskörandet med mopeder är prioritet ett.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2011

– Det handlar aldrig om bara en sak. En av de största utmaningarna just nu är problemen med mopeder som kör fort inne i centrum. Där jobbar polisen med kontroller, information och att beslagta mopeder. Men där måste också vi inom kommunen arbeta med trafikplanering för att det inte ska gå att köra så fort, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Tillsammans med kommundirektör Christer Fredriksson, polismästare Lars-Folke Piledahl och närpolischef Sven-Inge Nilsson skriver han för tredje året på samverkansavtalet mellan Trelleborgs kommun och närpolisområde Söderslätt. Genom en årlig trygghetsmätning där invånarna i kommunen får ta ställning till vilka områden de känner sig trygga respektive otrygga inom, mejslar man ut vad som bör satsas särskilt på. Buskörning med mopeder och fordon sent på natten är det största problemet just nu. Kommuninvånarna känner också en oro för att bli utsatta för inbrott.

Annons

– Därför arbetar vi särskilt med de här områdena, men på de flesta punkter känner trelleborgarna sig säkra, säger Lars-Folke Piledahl.

Han betonar att för att skapa trygghet krävs ett ständigt pågående arbete där nya generationer bemöts löpande.

Onsdagens avtal ser i princip likadant ut som föregående års. Den enda nyheten är att projektet "Varannan vatten", som genomfördes under Palmfestivalen, anses så lyckat att det skrivs in. Samverkansavtalet ska nu gälla i två år, till skillnad från tidigare ett, för att möjliggöra större kontinuitet. En utvärdering är dock planerad om ett år. Och även om avtalet inte innehåller så mycket nytt betonar Ulf Bingsgård vikten av att de två organisationerna samarbetar med ett längre tidsperspektiv.

– Samarbetet är inte bara mellan mig och Sven-Inge, det ska fortsätta oavsett vilka personer som sitter här och på så sätt blir det långsiktigt och bra för kommunen, säger han.

Henrietta Johansson
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons