Annons

Samarbete är en lösning

Hade Marianne Pettersson (S) fått bestämma hade kommunen i framtiden satsat mer på utbildning av personalen inom äldreomsorgen, på alternativa boendeformer och på öppen verksamhet.
Trelleborg • Publicerad 7 januari 2012

– Utmaningen i framtiden är att jobba mer förebyggande än vi gör i dag. Med till exempel träffpunkter, uppsökande verksamhet och trygghetsboende. Då kanske man kan hejda behovet av särskilt boende, säger Marianne Pettersson.

Hon tycker det är viktigt att inte se äldre som en homogen grupp utan en grupp där människor har olika behov och intressen. Det måste också synas i verksamheten.

Annons

– Man måste kunna känna en trygghet i att de insatser man behöver finns, säger Marianne Pettersson.

Politikerna har ett ansvar för att arbetsplatserna är attraktiva, menar hon. Det gör man genom att se till att det finns utvecklingsmöjligheter, bra arbetsmiljö, hyfsade löner och möjlighet att påverka jobbet.

– Sedan kanske man ska titta på olika arbetstidsmodeller, säger Marianne Pettersson.

Det kan även behövas andra yrkeskategorier i äldreomsorgen. I dag finns hemvårdare och sjuksköterskor som på senare tid kompletterats med äldrepedagoger. Detta kan utvecklas mera menar Pettersson som även ser ett behov av ett närmare samarbete mellan olika huvudmän inom äldreomsorgen och mellan kommunens olika förvaltningar.

– Man måste nog utveckla det här med samverkan och samarbete. Då löser man en hel del problem, säger Marianne Pettersson.

Arbetet i socialnämnden är enligt Marianne Pettersson inte särskilt inriktat på framtidens äldreomsorg och hon efterlyser mer visioner.

– Det är kanske det vi skulle haft lite mer av, säger Marianne Pettersson.

Louise Löfgren
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons