Annons

Säkert och soligt sväng med Boppers

Konsert Boppers, Stadsparken Trelleborg 6.6 Betyg 3
Trelleborg • Publicerad 7 juni 2012
Ingmar Wallén och Matte Lagerwall, Boppers kvarvarande originalmedlemmar, levererade en säker och svängig konsert i Stadsparken.
Ingmar Wallén och Matte Lagerwall, Boppers kvarvarande originalmedlemmar, levererade en säker och svängig konsert i Stadsparken.Foto: Tomas Nyberg

Hellre än att lägga hela budgeten på en stor artist har kommunen valt att satsa på flera, överkomligt prissatta, och att kröna nationaldagen och "Trelleborg till 1000" med 50-talsrockarna Boppers.

Antingen har de tänkt helt rätt, med tanke på den stora publik som slutit upp till den soliga finalen, eller så är det det föregående tillkännagivandet av vinnaren i en arkitekttävling som enbart lämnat ståplats till övers.

Annons

Halv tre en solig eftermiddag i parken ska det till något oförargligt och familjeanpassat. Och den rollen fyller stockholmarna Boppers väl, efter 35 års nötande av vägarna. Deras svängiga retrorock, med rötterna stadigt i doo-wop, passar en äldre publik och är tillräckligt exotisk för de yngre som aldrig hört/sett "Sista natten med gänget."

Visserligen är det bara två medlemmar kvar från glansdagarna i skarven mellan 1970- och 80-tal. Men 2012 års Boppers är nog så svängiga och hjärtat bultar ännu taktfast för den riktigt tidiga rock'n'rollen.

Efter att ha värmt upp stämbanden med high school dance-klassikern "At The Hop" blandar Boppers gamla örhängen av artister som Fabian, The Diamonds, Silhouettes och andra med egna, för det mesta troget retrodoftande alster.

Undantaget är väl "Jeannie's Coming Back", en klar publikfavorit men samtidigt också bandets mest svensktoppiga och minst spännande alster.

Spänningsfältet finns i stället mellan de två gitarristerna och sångarna; Matte Lagerwall med sin polerade stämma och Ingmar Wallén med sin mer väderbitna, stundtals källardjupa variant.

Låtar som Gene Chandlers "Duke Of Earl" gör de rutinerat till en virtuos uppvisning i onomatopoetisk doo-wop, alltifrån inledningens fallande tonskala till höga falsetter.

Med fyra duktiga sångare sitter stämmorna som navkapslar på hotrodden, och även om det mesta går i maklig takt och ganska lite händer på scen, är det trivsamt, gungigt och medryckande.

Mot slutet av den timslånga spelningen släpper de bromsarna och låter Ingmar Wallén gå loss på surfklassikern "Surfin' Bird" – en pålitlig showstopper om den görs med inlevelse. Hade det varit mer sånt så hade jag inte behövt känna mig så ljum.

Ann-Louise Olander och TT
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons