Annons

Sagostund på höstlovet

Höstlovslediga barn gick tillbaka till skolan - frivilligt. På biblioteket i Västra Ingelstad bjöd man nämligen på sagostund under onsdagen.
Trelleborg • Publicerad 3 november 2005
Många barn trotsade höstlovet och kom tillbaka till skolan för att få höra om H C Andersson. På bilden berättar Yvonne Eriksson och Margareta Bengtsson om den danska författaren.
Många barn trotsade höstlovet och kom tillbaka till skolan för att få höra om H C Andersson. På bilden berättar Yvonne Eriksson och Margareta Bengtsson om den danska författaren.Foto: 
Barnen fick se sagan Näktergalen som en skuggteater. Bild: Claes Nyberg
Barnen fick se sagan Näktergalen som en skuggteater. Bild: Claes NybergFoto: 

Ett höstlov i snuvans tecken verkar pågå i Västra Ingelstad. När biblioteket bjöd in till sagostund med H C Andersen-tema var det många täppta näsor som dök upp.

Men barnen verkar haft ett trevligt höstlov ändå.

Annons

– Jag har simmat, åkt till farmor, badat hos henne och lite sånt, berättar Rebecka Lundell som går i fyran på skolan i Västra Ingelstad.

Hennes klasskompis Angelika Becker har tagit det lugnare. Men hon har hunnit cykla en del under veckan.

Yvonne Eriksson och Margareta Bengtsson höll i sagostunden. Under hela veckan åker de från bibliotek till bibliotek i Vellinge för att berätta om H C Andersen. Men i Västra Ingelstad fick de hålla till en våning upp i skolans lokaler.

– Jag kommer faktiskt från samma land som han, sa en liten kille.

– Vad bra! Då vet du kanske att han föddes i Odense, svarade Margareta Bengtsson.

Så fortsatte hon att berätta hela historien om den danska författaren. Hur han som barn lekte dockteater med sin pappa och drömde om att bli skådespelare. Hur han sen åkte till Köpenhamn som ung med endast 13 kronor på fickan.

– Men bara fyra kronor var mycket pengar på den tiden, invände en skeptisk åhörare.

– Det stämmer. Men 13 kronor är ändå svårt att leva länge för, menade Margareta.

Till slut började han skriva sagoböcker och blev känd. Han var också förälskad i olika flickor. Bland annat i Sveriges kända sångfågel som pryder 50-lappen i dag.

– Vem är det? frågade Margareta.

Annons

– Selma? Nej, jag tänker på 20-lappen, svarade en pojke.

– Det är ju Jenny Lind, rättade hon.

Sedan berättade Margareta Bengtsson om en annan sångfågel, nämligen historien Näktergalen.

Samtidigt spelade Yvonne Eriksson ett skuggspel bakom ett skynke. Barnen fick lyssna på historien om den skönsjungande näktergalen som bodde i kinesiska kejsarens trädgård. Fågeln blev tillfångatagen, men lyckades rymma till kejsarens förargelse. Men den kommer tillbaka när han ligger för döden och lyckas rädda honom med sin sång. Sedan dess sjunger den för kejsaren precis när den vill.

Sofia Bergström

0410-545 27

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons