Annons

Sagolika ”hattstugor” som bär på skånsk tradition

Som små sagohus där tankarna förs till Elsa Beskows ”Hattstugan” ligger åtta märkvärdiga byggnader mellan åkrarna i Östra Torp strax norr om Smygehamn. Vissa menar att ett besök vid dem känns som att befinna sig i en Star Wars-film. I vilket fall som helst ger de en unik upplevelse.
Östra Torp • Publicerad 22 juni 2018
Intill kalkugnarna i Östra Torp låg ett av flera kalkbrott i trakten. Fram till 1954 användes ugnarna fortfarande för att bränna kalkstenen så att den skulle gå att använda till puts, murbruk och jordförbättring.
Intill kalkugnarna i Östra Torp låg ett av flera kalkbrott i trakten. Fram till 1954 användes ugnarna fortfarande för att bränna kalkstenen så att den skulle gå att använda till puts, murbruk och jordförbättring.Foto: Tomas Nyberg

Att de ligger här är ingen slump. Här ligger ett tjockt lager kalksten nära jordytan. Kalkstenen bildades under kritaperioden för 135-70 miljoner år sedan och i början av 1800-talet började man bryta den i större skala.

Och det är här de små ”hattstugorna” kommer in i bilden. Detta är gamla kalkugnar där kalken brändes för att sedan användas till murbruk, puts och jordförbättring. Att de traditionella Skånelängorna ofta är vitputsade är alltså ingen slump. Och enligt traditionen ska de vitkalkas varje vår, ett arbete som skulle vara färdigt till pingst.

Ingångshålet till själva ugnen fick muras igen med eldfast tegel för varje bränning.
Ingångshålet till själva ugnen fick muras igen med eldfast tegel för varje bränning.Foto: Tomas Nyberg
Annons

Själva bränningen av kalken krävde mycket arbete. Inne i de kupolformade ugnarna staplades kalksten, varvad med kol, ända upp till taket. Därefter murades ingångshålet igen med eldfast tegel och under alltihop fanns en eldstad som man tände fyr på. Därefter fick elden brinna i 40 timmar. Efter ett dygns avsvalning kunde ugnen tömmas.

Intill kalkugnarna ligger resterna av den byggnad som uppfördes på 1930-talet för att man på plats skulle kunna omvandla den brända kalken till olika kalkprodukter.
Intill kalkugnarna ligger resterna av den byggnad som uppfördes på 1930-talet för att man på plats skulle kunna omvandla den brända kalken till olika kalkprodukter.Foto: Tomas Nyberg

I början hämtade kunderna den nybrända kalken och ”släckte” den själva med vatten för att den skulle gå att omvandla till puts och murbruk. Men under 1930-talet byggdes en murfabrik och man kunde ta hand om den på plats. Totalt var det tio ugnar i bruk i Östra Torp.

Åren före andra världskrigets utbrott 1939 var kalkindustrins höjdpunkt. Efter andra världskriget minskade kalkbränningen. Verksamheten i Östra Torp pågick till 1954. Sedan stod kalkugnarna och förföll flera år innan de restaurerades. I dag räknas de som ett kulturminne.

Konstnären Axel Ebbes staty ”Famntaget” blickar ut över hamnen vid Smygehuk. Här fanns en gång i tiden ett av flera kalkbruk i trakten.
Konstnären Axel Ebbes staty ”Famntaget” blickar ut över hamnen vid Smygehuk. Här fanns en gång i tiden ett av flera kalkbruk i trakten.Foto: Anette Sjöstrand

Under kalkindustrins mest blomstrande år var Smygehamn mer en industriort än fiskeby. Ytterligare ett kalkbrott låg ända nere vid havet precis intill Smygehuks sydligaste udde. Med tiden vattenfylldes det och fungerar i dag som småbåtshamn.

Mellan hamnen i Smygehuk och det gamla Köpmansmagasinet finns den äldsta bevarade kalkugnen i trakten. Den är en annan modell än de i Östra Torp och den byggdes under 1800-talets mitt av tysken Herman Wendt.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons