Annons

Såg inte fotgängare " frikändes

Kvinnan körde långsamt i vänsterfilen för hon skulle svänga längre fram. Då steg en fotgängare ut på övergångsstället från höger. Enligt polisen missade kvinnan att lämna företräde.
Trelleborg • Publicerad 1 december 2004

Kvinnan, som bor i Höllviken, såg ingen som var på väg att gå över gatan förrän hon var framme vid övergångsstället. I tingsrätten vittnade polisen som kontrollerat bilförarna vid övergångsstället.

Han kom inte ihåg fallet med kvinnan och hade inte med sig platsprotokollet över vad som hände men hävdade att han alltid gjorde likadant vid kontrollerna och att det var korrekt.

Annons

För tingsrätten räckte polismannens vittnesmål om hur kontrollerna i vanliga fall gick till, även om det saknades uppgifter om just detta fall, och kvinnan dömdes till 1000 kronor i böter. Domen överklagades till hovrätten.

Kvinnan berättade åter sin historia och den här gången hade polismannen platsprotokollet med sig. Domstolen ifrågasatte inte polisens uppgift att kvinnan borde lämnat företräde. Men i hans platsprotokoll saknades uppgifter om var kvinnans bil befann sig när fotgängaren steg ut i gatan och vilken hastighet hon höll. Det fanns inte heller någon uppgift om ifall polismannen använt sig av ett riktmärke för att bestämma var kvinnans bil befann sig.

Därför gick det inte att avgöra i efterhand om polismannens bedömning var riktig. Kvinnan frikändes.

Kvinna körde den olycksaliga turen på bergsgatan i Malmö för, på dagen nästan exakt, ett och ett halvt år sedan.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons