Annons

Sadat tror på sin amerikanska dröm

Sadat Preteni var fem år när han kom till Trelleborg från Kosovo. Då var drömmen att få bära kostym och arbeta som bankman eller analytiker. Mindre än tjugo år senare har han uppnått sin dröm. Han har precis fått en projektanställning på FN-högkvarteret i New York.
Trelleborg • Publicerad 27 april 2009
Sadat Preteni innan det riktiga äventyret börjar på andra sidan Atlanten. Foto: Claes Nyberg
Sadat Preteni innan det riktiga äventyret börjar på andra sidan Atlanten. Foto: Claes NybergFoto: 

– Ända sedan jag var liten har jag gjort allting till 110 procent eller inte alls. Det har alltid varit allt eller inget.

För tillfället läser Sadat sitt kanditatår på civilekonomprogrammet plus att han läser sitt kandidatår på statsvetarlinjen vid Lunds universitet. Hans mål är att bli toppdiplomat.

Annons

Av 20 000 sökanden har Sadat blivit en av hundra antagna till en projektanställning på FN-högkvarteret i New York. I ansökningsprocessen ingick bland annat att skriva en uppsats på engelska om organisationens verksamhet.

Sadat har också blivit bjuden till New York för att besöka Sveriges FN-delegation och Svenska ambassaden i Washington.

– Då fördjupades mitt intresse för diplomati ännu mer, när man kom in bakom kulisserna.

Han gick vidare i urvalsproceduren och på sin födelsedag blev han uppringd för ytterligare en intervju. Det tog sex månader innan Sadat fick samtalet som bekräftade att han blivit antagen. Hans reaktion blev inte som han förväntat sig, med glädjetårar, utan snarare med en utandning.

– Nu var det klart.

Vägen till målet har gått via gymnasiekolan i Trelleborg där Sadat läste samhälle och ekonomi. Han var en av de fem bästa på skolan. Han är uppväxt med sin mamma som är undersköterska och pappan som jobbar på Plåtmekano i Trelleborg.

– Sedan vi kom hit från Kosovo i början av 90-talet så har de alltid gjort rätt för sig. Av dem har jag lärt mig att man kan få vad man vill, men man måste kämpa för det själv.

Att jobba som diplomat är förutom en egotripp, för det erkänner han att det är, också ett sätt att kunna påverka och hjälpa till.

– Man behöver inte vara idealist, men det är bra om man är optimist, har en erfaren diplomat förklarat för mig.

Organisationen Sadat valt att jobba för håller på med arbetsrättsliga frågor. Bland annat jobbar man för anständigt jobb åt alla och social trygghet.

– Att kunna skapa förändring till det bättre i människors liv känns bra, säger han.

Anneli Hansson Varén
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons