Annons
Tystnad, stillhet och lantluft. De tre förutsättningarna bildar grunden för Clara Videlas bed and breakfast utanför Maglarp. Men hennes resa hit började på en annan kontinent.
Trelleborg • Publicerad 18 augusti 2011
1. En tupp möter besökarna på Lyckebo gård. 2. Framdukad kaffekopp i frukostmatsalen. 3. I alla rum är handduken vikt som en svan.
1. En tupp möter besökarna på Lyckebo gård. 2. Framdukad kaffekopp i frukostmatsalen. 3. I alla rum är handduken vikt som en svan.Foto: 
Lyckebo gård har fem rum. "När vi köpte gården var vinden sliten och full med massa skräp", säger Clara Videla.
Lyckebo gård har fem rum. "När vi köpte gården var vinden sliten och full med massa skräp", säger Clara Videla.Foto: Eva-Lisa Svensson
Clara Videla
Clara VidelaFoto: Eva-Lisa Svensson
"Man blir lite fanatisk i detta jobbet. När jag själv bor på hotell eller bed and breakfast kollar jag alltid hur rummen ser ut och att de är ordentligt städade", säger Clara Videla som driver Lyckebo gård.
"Man blir lite fanatisk i detta jobbet. När jag själv bor på hotell eller bed and breakfast kollar jag alltid hur rummen ser ut och att de är ordentligt städade", säger Clara Videla som driver Lyckebo gård.Foto: Eva-Lisa Svensson

I frukostmatsalen på Lyckebo gård råder lugn. Vid ett av borden sitter två gäster och skriver vykort, mot fönstren faller ett stilla regn. Utanför syns golfbanan. Flaggan vid ett av hålen vajar svagt i vinden.

Just landsbygden, fridfullheten och stillheten är vad som lockar gäster till Lyckebo gård. Det säger ägaren Clara Videla.

Annons

– Många som kommer hit slås av hur vackert det är och att det är så tyst, säger hon.

Lyckebo gård har fem rum. Utrymmen som bebos av en blandad skara besökare. På sommaren dominerar turister. När sedan hösten gör entré på den skånska landsbygden byts soldyrkare mot fågelskådare.

– På sommaren frågar många om stränderna i Skanör och Falsterbo. Sen är det Falsterbo birdshow och då blir det mycket folk med kikare och fågelböcker här, säger Clara Videla.

Att träffa och få prata med alla typer av människor beskriver Clara Videla som största fördelen med att driva bed and breakfast. Men det finns också en baksida.

– När det är högsäsong ringer telefonen hela tiden och jag jobbar sju dagar i veckan. Fast jag har aldrig ångrat att jag satsade på bed and breakfast. Det är ett drömjobb, säger Clara Videla.

Det var för fem år sedan som hon, hennes man och ett annat par gjorde slag i saken och öppnade Lyckebo gård. Ett beslut som började med ett sabbatsår.

– Jag och min man hade tillsammans med ett annat par drivit ett ganska stort företag. Sen sålde vi det och tänkte ta ett sabbatsår. Men det blev bara en sabbatsmånad. Vi köpte gården här och golfbanan som ligger bredvid istället, säger Clara Videla.

Hennes väg till landsbygden nära Maglarp började i ett helt annat land, på en annan kontinent. Clara Videla kommer ursprungligen från Buenos Aires i Argentina, en pulserande metropol med 12 miljoner invånare.

– Jag träffade min man i Malmö när jag kom dit för att hälsa på vänner. Det var kärleken som tog mig hit. Det är 12 år sedan jag flyttade till Sverige så det är hemma för mig nu. Men det blir mycket prat om Argentina med gästerna, många tycker det är spännande, säger Clara Videla.

Vad har du för framtidsplaner för Lyckebo gård?

– Vi är väldigt nöjda som det är och vill inte bli större. Så vi fortsätter som vanligt. Det ska inte bli något stort hotellkomplex, säger Clara Videla.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons