Annons

Så vill kommunen hjälpa dem som drabbas av höga elräkningar

Under veckan kommer en majoritet av hushållen i Trelleborgs kommun få sina elräkningar för december. För många väntas de vara de högsta någonsin. Trelleborgs kommun vill nu hjälpa drabbade genom att erbjuda uppskov med kommunala avgifter. ”Man ska kunna få uppskov i alla fall i ett halvår”, säger kommunalrådet Ann Kajson Carlqvist (M).
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2023 • Uppdaterad 12 januari 2023
Ann Kajson Carlqvist (M) tyckte att förslaget att erbjuda privatpersoner uppskov med kommunala avgifter, vilket Staffanstorps kommun var först med, var så bra att hon genast bad Trelleborgs kommuns jurister att se om man kan göra det även här.
Ann Kajson Carlqvist (M) tyckte att förslaget att erbjuda privatpersoner uppskov med kommunala avgifter, vilket Staffanstorps kommun var först med, var så bra att hon genast bad Trelleborgs kommuns jurister att se om man kan göra det även här.Foto: Tomas Nyberg

För en normal villa kan elräkningen för december hamna på runt 10 000 kronor. Och för den som har små marginaler kan det innebära ekonomiska svårigheter. För att lindra bördan planerar Trelleborgs kommun nu att erbjuda privatpersoner uppskov med kommunala avgifter.

– Jag tycker att förslaget som man hade i Staffanstorp var fantastiskt bra. Så jag bad våra jurister att titta på det. De tyckte att det var bättre att vi gör ett ärende av det. Det har vi därför gjort och det är brådskande. Det ska vara klart så att det kan tas beslut på ett extrainsatt möte med kommunstyrelsen i mitten av januari. Det är de direktiv vi gett, säger Ann Kajson Carlqvist

Annons

Hon menar att det är viktigt att beslutet om formerna för uppskoven tas formellt även om man redan i dag har vissa möjligheter att ge medborgare visst anstånd med betalning. Förslaget är att uppskovet ska gälla alla former av kommunala avgifter, exempelvis för barnomsorg och för olika former av vård och omsorg.

Men är det inte risk att man gör personer skuldsatta när de får uppskov, allting ska ändå betalas förr eller senare?

– Man kan få uppskov i alla fall i ett halvår. Och för våra hushåll kommer det att komma en elåterbäring, säger Ann Kajson Carlqvist som även tycker att man ska bli bättre på att marknadsföra den hjälp som kommunens budget- och skuldrådgivare kan ge.

När det gäller uppskov för företag så är det, enligt Ann Kajson Carlqvist, en fråga som kommunen ”tittar på” men något konkret förslag finns inte.

– Där vet vi inte vad som händer när det gäller ersättningar, säger hon.

Kunder hos Trelleborgs energi kommer att få sina fakturor för decemberförbrukningen under den här veckan.
Kunder hos Trelleborgs energi kommer att få sina fakturor för decemberförbrukningen under den här veckan.Foto: Jenny Isaksson

Magnus Sahlin, vd för Trelleborgs energi, berättar att bolaget under måndagseftermiddagen den 9 januari kommer att skicka ut decemberfakturorna till de kunder som valt e-faktura. Pappersfakturor kommer att nå kunderna löpande under de kommande dagarna.

Han betonar att de vill vara generösa när det gäller att hjälpa kunder som får svårt att betala sina fakturor.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa kunderna med anstånd och delbetalningar. Men man måste betala förr eller senare så kan man betala så ska man såklart göra det, säger han.

Han konstaterar att trots höga elpriser under hela förra året så har det inte varit så många kunder som ännu begärt anstånd. Men nu förväntar man sig att det kan bli fler.

– Det är inte bara den högsta fakturan som går ut nu. Det är även den fattigaste månaden för många. Så rimligtvis bör det blir fler som hör av sig nu, säger han.

Annons

Han uppmanar den som kan få svårigheter med betalningen att höra av sig så fort som möjligt, helst via digitala vägar för att slippa långa telefonköer.

– Vi är redo men det finns risk för väntetid om man ringer.

Här saknas innehåll

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons