Annons

Så varmröker du själv

Vill du röka fisk själv finns en enkel liten fiskrök i lådformat att köpa i större fiskebutiker. Det är en låda med tillhörande bränslespån och en liten behållare för tändvätska som man tänder under lådan med spån och fisk. Priset är från cirka 500 kronor och uppåt.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2009

TRELLEBORG. – Det är mycket enkelt och det blir förbaskat gott, säger Christer Appelgren, ordförande för Flugfiskarna i Trelleborg som själv använt lådrök och varmt rekommenderar det.

Proceduren är enklast möjliga – rensa fisken, salta den och lägg den på röken. Efter att ha fyllt röklådan med spån tänder du tändvätskebehållaren undertill. Efter 25 till 30 minuter är fisken klar.

Annons

Den som inte vill lägga pengar på en rök kan försöka sig på att röka i klotgrillen. Pröva dig fram till vad som fungerar bäst, men grundinstruktioner kommer här:

Rensa och salta några fiskfiléer och låt dem gärna dra i saltet några timmar. Öppna spjället under klotgrillen helt. Placera två små gasolbrännare i botten av grillen och tänd på. Lägg på det nedre gallret. Ovanpå det ställer du en aluminiumform med cirka 1 cm rökspån. Sedan lägger du snabbt på det övre gallret och placerar dina fiskfiléer på en bit folie ovanpå. Lägg på klotgrillens lock. Efter 30 till 45 minuter ska fisken vara klar.

Ett alternativ är också att skippa gasolbrännarna och röka med kolglöden. Maka undan kolen så att den bara täcker ena sidan i klotgrillen, lägg sedan ner ett paket av tjock ugnsfolie med cirka 1,5 deciliter uppblött alspån bland glöden, gärna på ena kanten där det inte är som varmast. Punktera folien på ovansidan så att röken kommer ut. Sedan placerar du fisken på gallret högst upp på motsatta sidan mot kolet. På med locket och rök fisken i uppemot 45 minuter.

Lucas Dietrichson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons