Så tänker Trelleborg basket göra med sina loppisar

Trelleborg basket planerar att fortsätta driva sin loppisverksamhet. Det uppger föreningens nya ordförande Karin Boijertz. Men problem med banken gör att man nu bara kan ta emot kontanter.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 15 november 2022 • Uppdaterad 3 april 2023
Trelleborg basket planerar att fortsätta bedriva sina loppisar. Däremot kan det bli i mindre skala än i dag uppger föreningens nya ordförande Karin Boijertz.
Trelleborg basket planerar att fortsätta bedriva sina loppisar. Däremot kan det bli i mindre skala än i dag uppger föreningens nya ordförande Karin Boijertz.Foto: Tomas Nyberg

Trelleborg basket har under flera år drivit fasta loppisar i tre lokaler dels i Trelleborg, dels i Svedala. I butikerna säljs sådant som privatpersoner skänkt till föreningen.

För snart en månad sedan kunde Trelleborgs Allehanda berätta att alla swishbetalningar som gjorts i butikerna gått till Thomas ”Basketmannen” Nilssons privata konto. Detta utan att inkomsterna redovisats till föreningen. Han uppgav i en intervju med Trelleborgs Allehanda att han ”nollade” sitt konto en gång i månaden, och menade då att han förde över pengar till föreningen.

Efter avslöjandet har Trelleborg basket stoppat möjligheten att betala med swish i butikerna. Dessutom har Skatteverket påbörjat en granskning av föreningen.

Nu är det bara kontant betalning som gäller i butikerna. Enligt föreningens nya ordförande Karin Boijertz har föreningen försökt byta företrädare hos Swedbank för att kunna ordna swish till föreningens konto. Men bankens långa handläggningstider har gjort att man inte lyckats ändra så att hon som ny ordförande och den nya kassören Elias El-Haddad står som företrädare och firmatecknare hos banken. I stället finns Thomas ”Basketmannen” Nilsson och tidigare kassören Thomas Nilsson kvar som företrädare.

Vad händer nu med loppisarna?

– De rullar på i en förminskad skala och den ekonomiska hanteringen är bara kontanter. Vi har ingen swish i dag. Vi skulle ha swish via banken men fyra månaders handläggningstid gör att vi kan inte ordna någon swish. Så just nu sitter vi i limbo där, säger Karin Boijertz och förklarar hur man nu sköter hanteringen av pengarna som kommer in.

– De för kassabok i butikerna och sen hämtar Elias kontanter och redovisar dem för mig. Det är ju lite klumpigt. Vi försöker hitta en annan bank att knyta kontakt med i stället så vi får vår swish för det är ju det bästa. Då kommer det rakt in på kontot.

Tänker ni fortsätta ha loppisar i föreningens regi?

– Ja, absolut tänker vi ha dem kvar, säger Karin Boijertz.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.