Annons

Så skapades Konsum i Trelleborg

Trelleborg • Publicerad 23 juni 2005

Det var 1907 som Kooperativa Handelsföreningen Aktiv upa (utan personligt ansvar) i Trelleborg bildades.

Redan i mars samma år var man i gång med verksamheten inhyrda hos urmakare Hedin på Östergatan. Det första året blev vinsten 538 kronor och 47 öre, med en omsättning på 19 383 kronor och 69 öre, vilket framgår av revisionsberättelsen.

Annons

Redan 1908 hade omsättningen ökat till 35 537 kronor och 46 öre och vinsten blev 799 kronor och 37 öre.

Det fanns dock föregångare till Aktiv. Redan 1883 hade en Arbetarnas ring bildats i Trelleborg, en inköpsring som träffade avtal med handlarna om inköp. Arbetarringarna kom till på initiativ av brännvinsfabrikanten L O Smith, men försöket i Trelleborg blev kortlivat.

Hösten 1897 bildades Trelleborgs bageriförening upa och nästa år kom ytterligare en bageriförening till. År 1900 bildades kooperativa föreningen Oden men den upplöstes inom några få år. Kooperationsföreningen Pan i Malmö som öppnade filial i Trelleborg misslyckades också.

Förutom Aktiv bildades även en annan kooperativ förening 1907, Trelleborgs Andelsförening, som dock ställde sig utanför den samlade kooperativa rörelsen i Sverige.

I Trelleborg bildade även Kaféföreningen Framtiden och Nykterhetsfolkets andelsförening 1908 samt Kooperativa matserveringen Fram 1911.

1914 tog Aktiv över Fram och Framtiden, men matserveringen överläts efter ett halvår till en privatperson.

År 1915 köptes handlare Löfströms hus på Algatan in och kafé Framtiden fick plats på övervåningen i huset.

1917 fick Aktiv svara på ett frågeformulär från socialstyrelsen. Av formuläret framgår att antalet medlemmar var 486 och föreningen redogör också för vilka yrken medlemmarna har. Det handlar om jordbrukare, jordbruksarbetare, hantverksmästare och gesäller, industriarbetare, byggnadsarbetare, grovarbetare, övriga arbetare och tjänstemän av lägre och högre grad. Föreningen har 1917 två butiker som har öppet sex dagar i veckan från 8 till 18, på fredagar och lördagar till 19. Föreningen säljer bland annat specerier, glas och porslin, manufakturer och viner. Omsättningen ligger nu på drygt en kvarts miljon kronor. 455 av medlemmarna prenumererar på Konsumentbladet, föregångaren till tidningen Vi.

De närmaste åren går föreningens verksamhet framåt, flera nya butiker öppnas, bland annat i Gislöv. Kaféet däremot går inte så bra och hyrs ut från 1932. Samma år öppnas butik i Smygehamn.

Även under 1940-talet ökar verksamheten starkt, med nya butiker både i staden och på andra håll.

Annons

I början på 1950-talet fick föreningen en del svårigheter, vilket ledde till att försäljningen sjönk och antalet medlemmar minskade. 1952 hade föreningen elva speceributiker, åtta mjölkbutiker, sex charkuteributiker, en fiskbutik, en manufakturbutik, en skobutik, en husgerådsbutik och ett bageri med tre brödbilar.

Stigande kostnader gjorde att butikerna gjordes om till snabbköp under 1950-talet. Vid årsskiftet 1957/58 hade föreningen 14 butiker, varav fem snabbköp. När 60-talet kom gällde självbetjäning i alla Aktivs butiker. Under 60-talet steg försäljningen kraftigt. Omsättningen femdubblades. Varuhuset Domus tillkomst 1962 var en viktig orsak. Även antalet medlemmar ökade kraftigt under årtiondet, med en fördubbling från cirka 2 500 till drygt 5 000.

1967 hade föreningen dels Domusvaruhuset, dels åtta andra butiker.

Under början av 1970-talet fortsatte medlemsökningen, men stannade av vid cirka 6 000 medlemmar. Omsättningsökningen var heller inte lika stark som under det föregående decenniet.

Under 1980-talet låg medlemstalet på i stort sett samma nivå, cirka 6 000.

Försäljningen ökade under årtiondet. Under 90-talet var utvecklingen blandad och mot slutet av årtiondet vek försäljningen och resultatet. Resultatet blev att föreningen upphörde och uppgick i KF centralt.

Ännu 1995 lämnade dock föreningen återbäring på två procent och året efter på en procent.

Källor: Arbetarrörelsens arkiv, Konsumentföreningen i Trelleborg, Lunds universitet 1991, Ingmar Tufvesson.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons