Så mycket tjänar toppolitikerna

Sammanlagt var det 32 politiker som hade fasta arvoden i Trelleborgs kommun under 2012. En del av dem hade två fasta arvoden, dels som gruppledare, dels som ordförande.
Trelleborg • Publicerad 31 mars 2013
Foto: 
Foto: Tomas Nyberg

Alla fasta arvoden för politiker i Trelleborgs kommun utgår från en riksdagsledamots arvode, vilket gör att arvodena kan förändras om riksdagsledamöternas arvoden ändras.

Flest politiker med fasta arvoden har Moderaterna. Nio M-politiker hade fasta arvoden under 2012.

Efter det följer ett helt gäng med partier som har fyra politiker med fasta arvoden: Socialdemokraterna, Centern, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Folkpartiet och Miljöpartiet har tre politiker med fasta arvoden vardera medan Söderslättspartiet bara har en, gruppledaren.

Det är ett större antal politiker i Trelleborg som genom de förändrade reglerna för arvoden kommer upp i en inkomst som gör att de måste räknas som proffspolitiker, även om de i vissa fall har andra arbeten också.

Det handlar först och främst om posterna som kommunalråd och de båda oppositionsråden – även om deras arvoden skiljer sig åt räknas de alla tre som heltidstjänster. Under 2012 var det Ulf Bingsgård (M), vars arvode låg på 692 243 kronor, Catherine Persson (S) med 593 195 i arvode samt Per Klarberg som fick 446 283 kronor i arvode.

I den skaran får man också räkna in Lars Mikkelä (M) som fick arvode på 361 093 kronor, Patrik Holmberg (C) med arvode på sammanlagt 318 146, varav dock ingår ersättning för förlorad arbetsförtjänst på 61 151 kronor och Marianne Ohrlander (M) som fick arvode på 265 351 kronor.

Halvtidsnivå

Sedan finns det ett antal politiker som har fasta arvoden på normal halvtidsnivå och i en fallande skala på kortare deltider.

Två politiker fick en del felaktigheter i sina arvoden under fjoråret. Per Klarberg (SD) hade under 2011 fått ut arvode även som gruppledare, vilket inte är tillåtet när man har en post som oppositionsråd. De pengarna betalades tillbaka under 2012. I sammanställningen är det felet borträknat.

Under några tillfällen under fjoråret fick Mats Svensson (KD) felaktiga extra utbetalningar för att han satt ordförande i fritidsnämnden, vilket ingår i det fasta arvodet. Felet berodde på att en tjänsteman satt in tid i fel kolumn. Det handlar om 3 200 kronor som ska betalas tillbaka.

Lisa Kron
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.