Annons

Så mycket dyrare kan det bli för Trelleborgs hushåll

Trelleborg har klarat av det nya ekonomiska läget bra. Än så länge. Men det värsta är kvar, enligt en ny konjunkturrapport. ”En vanlig tvåbarnsfamilj kan få ökade kostnader med 6 000 kronor i månaden. Det blir kärvt för de som inte har de marginalerna.” säger Björn Ovander från Sparbanken Skåne.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2022 • Uppdaterad 27 maj 2022

Öresundsinstitutet och Sparbanken Skåne släpper varje halvår en ny konjunkturrapport över Skåne. Den senaste släpptes i går och har namnet ”I stormens öga” och beskriver det nya tuffare ekonomiska läget som har startat, men som än så länge inte slagit med full kraft än.

– Vi är inne i ett bedrägligt lugnt. Vi ser kraftiga prisökningar överallt och högsta inflationen på flera decennier. Men det finns en hel del pengar sparade, hushållen har haft det ganska bra under pandemin, säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne.

Annons

– Vi går in i sämre tider, men från en hög nivå. Utgångsläget är tacksamt. Stormen har ökat men inte slagit fullt ut än, säger Johan Wessman, Öresundsinstitutets vd.

Enligt konjunkturrapportens beräkningar har månadskostnaden för en tvåbarnsfamilj med villa och bil i Skåne ökat med 3 000 kronor på ett år. Skulle livsmedelspriserna öka med ytterligare 10 procent och den rörliga bolåneräntan stiga med en procentenhet skulle samma barnfamilj få ökade kostnader med sammanlagt 6 000 kronor i månaden, jämfört med för ett år sedan.

”För de yngre som har köpt hus nyligen kan det bli svårare och även för nybyggnationer, som bostäderna som planeras i hamnen.”
Johan Wessman

– Det kommer att bli jobbigt för hushåll som lever nära marginalen. Det är bra om man kan ta tag i ekonomin snabbt. Men de flesta kommer att klara av detta bra, säger Johan Wessman.

Trelleborg har goda förutsättningar på flera sätt. Men även här väntar nya utmaningar:

Björn Ovander, bankchef Sparbanken Skåne, berättar att vi befinner oss i ett bedrägligt lugn. Men snart kommer det nya ekonomiska läget att märkas mer.
Björn Ovander, bankchef Sparbanken Skåne, berättar att vi befinner oss i ett bedrägligt lugn. Men snart kommer det nya ekonomiska läget att märkas mer.Foto: Sofia Bergström Nielsen

Näringslivet

Mycket ser ljust ut för Trelleborgs del. Konkurserna har minskat något på ett år och nyföretagandet har ökat. Något som är extra glädjande är att antalet gästnätter har ökat i kommunen och ligger nu på en högre nivå in innan pandemin. Det största bolaget i Trelleborgs kommun är Bergkvara buss med 275 anställda.

– Men nu känner företagen de ökade kostnaderna. Köpkraften kommer att minska i många branscher och andra kostnader öka, säger Björn Ovander.

Arbetsmarknaden

Arbetslösheten har minskat och de senaste siffrorna är från mars i år, då 7,8 procent var arbetslösa i kommunen.

Bostadsmarknaden

Annons

Bopriserna har ökat kraftigt i Trelleborgs kommun under flera år och även under det senaste året. Än så länge ses inte en effekt av räntehöjningar av bolånen. Men de högre räntorna kan komma att påverka bomarknaden i framtiden. Med högre priser kommer högre belåning, vilket gör hushållen mer sårbara.

– Man ska dock tänka på att de flesta har ägt sin villa eller lägenhet i många år och är inte högt belånad. Men för de yngre som har köpt hus nyligen kan det bli svårare och även för nybyggnationer, som bostäderna som planeras i hamnen, säger Johan Wessman.

Fakta

Tips för att klara sämre tider

Ju fortare du tar tag i dina kostnader desto lättare blir det att klara av de tuffa tiderna som väntar. Detta är Öresundsinstitutets och Sparbanken Skånes tips på hur du får kontroll över din ekonomi.

• Det är alltid viktigt att spara. En god buffert är det bästa sättet att möta förändringar.

• Se över din ränta och fundera över om du ska binda eller ej. Sparbanken Skåne märkte redan när elpriserna gick upp att deras kunder började binda sina räntor.

• Se över sina energikostnader, kanske kan man installera solceller.

• Se över övriga kostnader och fundera över vad som går att spara in. Val av bil, samåkning till jobbet, resa mer kollektivt eller cykla?

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons