Annons

"Så klart blir det mer tävling i dag"

Då kom ett recept med ingredienser att blanda. Nu ger de datorn ett kommando och så kommer pillerburken farande genom ett rör och rakt ner i handen. Två nyblivna pensionärer blickar tillbaka på ett apotek i förändring.
Trelleborg • Publicerad 13 maj 2011
Kerstin Almér och Anne-Marie Ivarsson går i pension i juli och maj. Men helt kommer de inte släppa sitt gamla jobb. "Man kommer nog att fortsätta tita på nya mediciner som kommer och följa forskningsresultaten", säger Anne-Marie Ivarsson.
Kerstin Almér och Anne-Marie Ivarsson går i pension i juli och maj. Men helt kommer de inte släppa sitt gamla jobb. "Man kommer nog att fortsätta tita på nya mediciner som kommer och följa forskningsresultaten", säger Anne-Marie Ivarsson.Foto: Tomas Nyberg

TRELLEBORG. – Kommer du i håg Hoffmans droppar? De var det många som frågade efter.

– Ja, det och Hjärnes testamentes droppar. Det var lite diffust vad medicinerna hjälpte mot på den tiden, det där var väl någon gammal gubbe som hade hittat på en blandning.

Annons

När Anne-Marie Ivarsson och Kerstin Almér nu går i pension ser de båda två tillbaka på 46 år inom apoteket. De har varit med i flera vändningar. De minns hur de rullade piller och kokade dekokter, hur gott det luktade när apelsinerna spritades till tinktur, astma medicinen som såg ut som en vanlig cigarett och den egengjorda glöggen som personalen bjöds på i juletid. Men den största förändringen var när de fick börja informera kunderna om läkemedlen.

– Förr fick man absolut inte informera om medicinerna, man fick inte gå in på läkarnas område. Idag är det viktigaste att förvissa sig om att kunderna vet hur de ska ta sina mediciner, säger Anne-Marie Ivarsson.

– Man fick inte rekommendera heller. Det var bara att rada upp hela sortimentet av hostmedicin på disken så fick de själva ta beslutet. Det var nog först på 90-talet det släpptes, säger Kerstin Almér.

Det statliga monopolet på apotek infördes 1971, en av de större förändringarna i apotekets historia. Men då märktes ingen större skillnad tycker Kerstin Almér och Anne-Marie Ivarsson.

– Det var ju samma personal, men apoteken blev lite mer likriktade och fick ett centralt huvudkontor, säger Anne-Marie Ivarsson.

Lite mer märker de av omregleringen som trädde i kraft den första juli 2009, när privata aktörer släpptes in på marknaden. Före förändringen var Anne-Marie Ivarsson och Kerstin Almér oroliga, hur skulle arbetssituationen förändras? Skulle de ens få behålla sina jobb? Konkurrensen märks av och produkterna har blivit fler, men med facit i hand ser de inga större skillnader.

– Det klart, lite mer tävling mellan apoteken blir det. Nu måste vi ta hand om varje kunde på ett ännu bättre sätt än tidigare, säger Kerstin Almér.

– Och kunderna kan ta till det ibland, då säger de: "jaja, då går väl jag till ett annat apotek", säger Anne-Marie Ivarsson.

Henrietta Johansson
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons