Så här tycker trelleborgare om sin stad

Det är nära till allt i Trelleborg, men det kan också vara en tuff stad att växa upp i. Det är bilden som kommer fram när några trelleborgare har fått säga sitt om sin stad.
Trelleborg • Publicerad 12 juli 2010
Foto: 

Det är kommunen som har gett företaget Medborgaranalysen i uppdrag att prata med trelleborgare om vad de tycker om staden de bor i. Intervjuer med 32 kommuninvånare mellan 16 och 68 år ligger till grund för en rapport som presenterades igår.

Många trivs i Trelleborg, särskilt de som är lite äldre. Men de intervjuade ungdomarna beskriver en tuffare sida av staden, enligt Jennie Larsson som är projektledare på Medborgaranalysen.

–Man ska inte tro att allt är tjo och tjim. Ungdomarna målar upp en bild av en ganska hård och till och med rasistisk miljö.

En grupp intervjuades på Söderslättsgymnasiet. Där pratade de unga tjejerna om en hård jargong och mycket motsättningar.

–De blir kallade för "hora" och sådant, säger Jennie Larsson.

Segregation och konflikter till följd av kulturkrockar är ett annat problem som ungdomarna beskriver. Unga killar med invandrarbakgrund berättar i rapporten att de ofta blir påhoppade av polisen och att det beror på "hur man ser ut och var man kommer ifrån".

Ungdomarna upplever också att det är lätt att få tag på narkotika i Trelleborg.

Jennie Larsson betonar att rapporten bygger på enskilda upplevelser.

–Det är så klart olika i olika ungdomsgrupper. Men de vi har intervjuat tycker så här.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) tycker att problemen som beskrivs i Medborgaranalysens rapport är värda att ta på allvar.

–Vi ska inte inbilla oss att Trelleborg är en liten stad och "det händer inte här". Det pågår redan en del arbete som vi kanske får intensifiera, säger han.

Annars är Ulf Bingsgård nöjd med rapporten, som också lyfter fram Trelleborgs goda sidor. Det är framför allt närheten som de intervjuade trelleborgarna tycker är viktig. Närheten både till Malmö, Köpenhamn och Lund, och till stranden, krogen och människorna hemma i Trelleborg.

Att de intervjuade tycker att infrastrukturfrågor är viktiga tycker Ulf Bingsgård är positivt.

–Det känns bra, för det har vi gett ett stort fokus de senaste åren. Det visar att vi jobbar åt rätt håll.

Bra och dåligt i Trelleborg enligt Medborgaranalysens rapport:

Bra: Närheten till havet, till Malmö och till Europa. Friluftslivet, hamnen, affärerna och arbetstillfällena. Stadsparken och rondellerna.

Dåligt: Bristen på uteställen och på aktiviteter för ungdomar. Skitsnack och skadegörelse, alger på stranden och lukten från hamnen.

Karin Hartley
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.