Annons

Så här låter Beatles på ukelele

Varför vill man spela hela Beatlesalbumet Sgt Pepper"s Lonely Hearts Club Band på ukulele? Tja, kanske för att det är ett omöjligt projekt.
Trelleborg • Publicerad 1 december 2007
Hela Trellebelle Ukulele orchestra. Från vänster: Gerry Malmstein, Mats Hansson, Mikael Åhlander, Christer Nimtoft, Lena Westerfors, Ruth Trulsson, Stefan Richter, Gert Håkansson, Per Göran Jönsson. BILD: TOMAS NYBERG
Hela Trellebelle Ukulele orchestra. Från vänster: Gerry Malmstein, Mats Hansson, Mikael Åhlander, Christer Nimtoft, Lena Westerfors, Ruth Trulsson, Stefan Richter, Gert Håkansson, Per Göran Jönsson. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

I kväll är det dags. Trelleborgs första ukuleleband Trellebelle Ukulele Orchestra äntra scenen i parken för att framföra hela – ja, hela – Beatles Sgt Pepper-album. Under ett års tid har den nio man starka gruppen repat.

– Alla var nybörjare, vi har lärt oss tillsammans, säger initiativtagaren Gert Håkansson. Han tycker att ukulele passar bra ihop med Trelleborgs palmer och sandstrand.

Annons

– Ukulele är ganska lätt för en nybörjare, och så är det ett lyckligt, lustfyllt instrument, fortsätter han.

Från början var gruppen 18 man stark. Nu återstår kärntruppen. Den har också engagerat nära och kära den senaste tiden för att sy upp äkta kopior av Sgt Peppers-kostymerna som Beatles bar på omslaget.

– Det var jobbigare än väntat, men det gick, tycker Gert Håkansson. Att det blev just Sgt Pepper som ska framföras har att göra med att det i juni var 40 års sedan albumet släpptes.

– Men vi var inte redo då, så därför har vi väntat ett halvår till, förklarar Gert Håkansson. Det är egentligen ett omöjligt projekt.

Ukulele har för tillfället en helt otippad renässans i Sverige.

– När jag kollade senast hade det sålts 50 000 exemplar av instrumentet i Sverige i år. Det är rätt mycket, säger Mats Hansson.

Ryktet om konserten, där publiken får ta med sig egen picknick också, har spritt sig ända till Stockholm.

– Jag vet att Tommy Blom från Tages har ringt och sökt oss, säger Mats Hansson.

Under kvällens konsert kommer publiken förutom ukulele att får höra bas, cajun, tvättbräda och till och med lösnäsa. Gamla filmer, speciellt utvalda till vissa låtar, kommer att visas på en skärm.

– Det blir tufft, konstaterar Gert Håkansson. Alla låtar passar långt ifrån bra för ukulele. Bäst passar nog When I"m sixty-four. Sämst funkar A day in the Life eller Within you without you.

Annons

Efter i kväll väntar ett framförande i Kanal lokal på torsdag den 6 december.

Går det bra är det inte omöjligt att de så småningom sätter tänderna i Abbey Road. Eller nåt annat.

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons