Så här har andra skolor gjort
TRELLEBORG. Ljunggrenska skolan, F-3:
Har ett bibliotek som en av lärarna har ansvar för. I år ska skolan jobba aktivt med ett av läroplanens mål som handlar om läslust. I samband med det har man också köpt in böcker för cirka 40 000 kronor.
Liljeborgsskolan, 4-6:
Har ett obemannat bibliotek där lärare har ansvaret. Om det funnits pengar hade man gärna anställt en bibliotekarie. Läskunnigheten är enligt rektorn inte helt hundra men personalen jobbar aktivt med att förbättra den genom att börja varje dag med 30 minuters läsning.
Västra Alstad skola, F-6:
En utbildad bibliotekarie ansvarar för skolans bibliotek. Till största delen jobbar hon med annat på skolan men utbildningen gör att hon kan handplocka böcker åt eleverna. Skolan jobbar för att få upp intresset för läsning och utnyttjar bland annat bokbussen.
Anderslöv skola, F-6:
En av skolans lärare har tillsammans med ett biblioteksråd bestående av elever hand om skolans bibliotek som precis flyttat till större lokaler. Skolan satsar hårt på läsning, både när det gäller förmåga och intresse.
Klagstorps skola, F-6:
En lärare och en fritidspedagog har hand om skolbiblioteket och skolan samarbetar också med bokbussen. Skolan har tidigare haft författarbesök och en satsning med bokprat ute i klasserna är på gång. Andra vägar till läsning, exempelvis genom magasin och på datorn, diskuteras.
Smygeskolan, F-6:
Har ett bibliotek som tas hand om av lärare. Biblioteket ska göras om till ett läsvänligt rum där elever kan läsa framför allt skönlitteratur. Skolan har tidigare haft olika projekt för läsande och ser det som en förmån att bokbussen kommer dit.
Östra skolan, F-6:
Har ett bibliotek som nyss har moderniserats. Skolpersonal har hand om verksamheten. Skolan har ett nära samarbete med kommunens bibliotek, bland annat kommer bibliotekarier dit och berättar om böcker. Har nyss avslutat ett läsprojekt med författarbesök men att motivera till läsande är ett projekt som pågår hela tiden.
Skegrie skola, F-5:
På skolan är man mycket nöjd med att ha tillgång till ett folkbibliotek, stadsbibliotekets filial. Det innebär ett större utbud av böcker samt tillgång till en bibliotekarie. På skolan har man nyligen startat ett biblioteksråd där elever, lärare och bibliotekarie tillsammans ska jobba med biblioteksfrågor och läsprojekt.
Lillevångskolan, F-5:
Har ett bibliotek som är uppdelat i två delar, en för de äldre och en för de yngre eleverna. Lärare har hand om biblioteket, men vikarierande rektorn menar att en skolbibliotekarie hade varit en enorm tillgång. Skolan jobbar periodvis med olika läsprojekt, bland annat det stående sommarläsning.
Pilevallskolan, F-6:
Inredde under förra året ett bibliotek och anställde en bibliotekarie på 25 procent. Hon har hand om den pedagogiska biten medan en annan anställd jobbar med det praktiska, som utlåning. Rektorn menar att arbetet med läsande blir mer fokuserat när skolan har en bibliotekarie.
Serresjöskolan, F-6:
Folkbiblioteket fungerar som skolans bibliotek. Skolan ser det som en service för både lärare och elever att ha tillgång till en bibliotekarie som har högre kompetens än vad en lärare med extraansvar för skolbiblioteket hade haft. Skolan har också haft författarbesök varje år sedan den byggdes.
TA har utan framgång försökt nå rektorn på Kattebäcksskolan.