Annons

Så går det till att få praoa på sin drömarbetsplats

Prao kan vara allt från dödstråkigt till världens roligaste upplevelse. I går fick eleverna på Vannhögaskolan lära sig några knep för att hitta sin drömpraoplats.
Trelleborg • Publicerad 9 november 2006
Några, men långtifrån alla åttor, har redan börjat fundera på var de ska praoa till våren. BILD CLAES NYBERG
Några, men långtifrån alla åttor, har redan börjat fundera på var de ska praoa till våren. BILD CLAES NYBERGFoto: 

– Läste ni om killen som skrev till Real Madrid och frågade om han fick praoa där? Först trode de att han ville provspela och sade nej, men sen skrev familjen ett brev på spanska och förklarade vad prao är. Då fick han vara där en vecka. Så det lönar sig att göra ett försök, säger Thomas Mattsson, en av två informatörer från Svenskt Näringsliv som i dagarna gästar Trelleborg för att lära högstadieelever att hitta bra praoplatser.

Aulan är fylld av åttor som till våren ska ut på en två veckor lång praktiskt arbbetsplatsorientering, prao. De får se en introduktionsfilm och göra små grupparbeten för att själva komma på bra arbetsplatser som de kan matcha ihop sina klasskamrater med.

Annons

Thomas Mattsson har också några bra tips till högstadieeleverna.

– Se alltid till att ta kontakt själv, låt inte någon annan göra det. Utnyttja dina kontakter, ver inte rädd för att säga att "min farfar jobbade här" eller så. Var gärna personlig, ring eller besök företaget.

Svenskt Näringslivs projekt praoguiden startade för fyra år sedan. Till nästa år ska man i stället testa nya grepp.

– Det är väldigt svårt att mäta effekterna av vad det ger, förklarar Thomas Mattsson. Nu ska vi i stället prova att skapa en slags verktygslåda som både skolorna och företagen kan använda sig av för att göra praoperioden ännu bättre. Men exakt vad den ska innehålla vet jag inte än.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons