Så blir utspringet - max två anhöriga

Det står nu klart hur utspringet ska genomföras på Söderslättsgymnasiet den 12 juni.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 6 maj 2020
Det blir ett studentutspring från S:t Nicolai även i år. Men med begränsningar.
Det blir ett studentutspring från S:t Nicolai även i år. Men med begränsningar.Foto: Tomas Nyberg

Först kom regeringens besked om distansundervisning för gymnasieeleverna till följd av coronapandemin. Snart började också studentfirandet att diskuteras.

I Trelleborg tog man för några veckor sedan beslutet att ställa in den populära studentvecka. Därefter att det inte blir några studentflak, på uppmaning av Folkhälsomyndigheten. Själva utspringet ville man dock försöka behålla på Söderslättsgymnasiet och en rad alternativ har diskuterats.

Och nu har skolledningen tillsammans med studentkommittén fattat beslut om att det blir utspring från trappan på S:t Nicolai. Helt som vanligt blir det dock inte:

Utspringet kommer att ske under större delen av eftermiddagen den 12 juni. Allt för att för att sprida ut antalet studenter och besökare. Studenterna kommer att springa ut klassvis och publiken begränsas för att inte överskrida rådande riktlinjer.

– Vi tänkte såhär: varför ska vi dela på studenterna när vi kan dela på de anhöriga? Klassen springer tillsammans, men när de springer ner för trappan springer de åt varsitt håll. Vi har ritat på hur detta kan se ut på parkeringen och ser att det går, säger Jonatan Folke, tillförordnad utbildningschef för gymnasiet.

Det som kvarstår är bland annat att gå ut med denna information till elever och föräldrar och vädja till dem att göra rätt.

– Vi är glada över denna lösning, något annat hade inte varit rättvist mot eleverna. Detta är deras stora final efter tolv års slit och arbete.

I ett pressmeddelande säger han:

– Vi är noga med att genomföra ceremonin utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men samtidigt är det viktigt att studenternas anhöriga ska kunna vara med och fira. Därför kommer antalet anhöriga per elev att begränsas till två personer för att undvika stora folksamlingar.

De närmaste dagarna ska mer detaljerad information skickas ut till elever och vårdnadshavare.

Andreas WestergrenSkicka e-post
Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.