Annons

S-vision: "Jag brinner för mer frihet i äldrevården"

När vi kommer in på äldrevårdsfrågorna tänder oppositionsrådet i Trelleborg Catherine Persson (S) till rejält.
Trelleborg • Publicerad 4 oktober 2010

– Jag brinner för de här frågorna, säger hon.

Äldrevården står inför stora förändringar framöver. Allt fler blir allt äldre och äldrevården kommer att kräva mer resurser.

Annons

– Först och främst gäller det att vi sätter av tillräckligt med pengar till äldrevården, säger Catherine Persson. Men jag menar också att det absolut viktigaste är att ge de äldre mer frihet – möjligheter för dem att vara individer.

Catherine Persson menar att det borde vara möjligt för äldre att äta pizza en dag utan att behöva betala för kommunens mat i alla fall. De äldre borde kunna få välja när de vill gå upp och när de vill lägga sig.

– Det är exempel på frihet för individen. Jag menar att friheten inte handlar om vilken aktör som ska utföra arbetet, som alliansen tycks mena, utan om vad innehållet är.

Catherine Persson anser att friheten för den enskilde inte blir större för att man kan välja om kommunen eller någon privat aktör gör arbetet, om utbudet är detsamma.

– Den enda skillnaden är att en privat aktör ska tjäna pengar på det också, säger hon.

Catherine Persson menar att det krävs mycket för att genomföra en förändring för större frihet inom äldrevården.

– Det behövs att man sätter av pengar, men också att man sätter politisk kraft bakom förändringen. Man måste brinna för detta.

När det gäller skolan anser Catherine Persson liksom Ulf Bingsgård att det behövs mer pengar för de unga barnen, för att man ska slippa problem senare.

– Men man kan inte överge de äldre. Man måste satsa även på de som går i nian, säger hon.

Gymnasieskolan i Sverige menar Catherine Persson har blivit en enda röra på senare år.

Annons

– När kullarna minskar och friskolorna konkurerar så kompenserar de stora kommunerna sig som Lund och Malmö på kranskommunernas bekostnad, säger hon. Risken är att det bara kommer att finnas gymnasier på de större orterna framöver.

Badhuset och Vångavallen diskuteras flitigt i Trelleborg. Catherine Persson menar att det är klart att man ska ha ett fungerande badhus och en arena som är klar för allsvenskt spel även efter 2014.

– Ett badhus kostar pengar, säger hon. I första hand menar jag att man ska ge förutsättningar för att driva det i egen regi, men jag säger inte blankt nej till en privatisering.

Hon säger att hon är öppen för alla alternativ när det gäller Vångavallen, men menar att det saknas till räckligt med underlag än så länge.

– Men om marknaden kan klara av att bygga en ny arena utan kommunens hjälp så är det bra.

Anna Thulin
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons