Annons

S vinnare i skolvalet och SD tvåa

Skolvalet i Trelleborg är avgjort. Sverigedemokraterna går kraftigt framåt i hela kommunen, men störst är ökningen på gymnasiet.
Trelleborg • Publicerad 20 september 2010
Foto: 

På Söderslättsgymnasiet är trenden tydlig. Valets stora vinnare är SD även om S är det största partiet. SD har gått från dryga 11 procent 2006, till 25 procent i år, och är därmed bara fem procentenheter bakom S.

– Det är ju givetvis ett misslyckande på många sätt, säger Måns Holmstedt, valförättare på skolan och fortsätter:

Annons

– Det är många av mina elever som tycker att det känns väldigt olustigt att en fjärdedel av eleverna röstar på SD.

Något specifikt skäl till ökningen kan han dock inte se.

– Det är kanske delvis lite trendigt, sen handlar det nog mycket om de grupperingar som finns på skolan.

I grundskolan får SD sammanlagt 18 procent av rösterna. På Liljeborgsskolan tar partiet 13 procent men Socialdemokraterna är största partiet med bred marginal. Hela 45 procent av eleverna på skolan röstade på S jämfört med ca 33 procent 2006. Detta är inget som förvånar skolans rektor Magnus Wikström.

– Jag tror vårt valresultat följer resultatet i de distrikt våra ungdomar kommer ifrån, säger han och tillägger:

– Mycket av det kan dock bero på att S på riksnivå gjorde en väldigt stark avslutning, och många av ungdomarna kan ha tagit till sig solidaritetsbudskapet.

INTERNAL INTERNAL
Niklas Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons