S vill utreda tunnel på Öster

(Uppdaterad) På torsdagens sammanträde i Trelleborgs kommunstyrelse ska man fatta beslut om att låta en konsult utreda hamnen. Nu vill s att en utredning om tunnel på Öster ska finnas med i riktlinjerna.
Trelleborg • Publicerad 26 november 2008

- Vi tycker att det måste stå med i direktiven att utredningen ska titta på möjligheterna att ringvägsanslutningen i öster kan gå genom en tunnel eller med nedsänkt vägbana, säger Catherine Persson (s), oppositionsråd i Trelleborg.

S menar att de direktiv som föreslagits är för luddiga på denna punkt.

- Vi vill ha det helt klart att tunnel eller nedsänkt vägbana ska utredas rent tekniskt - om det är möjligt - men även när det gäller miljön och ekonomin, säger Catherine Persson. Enligt förslaget från s skulle en tunnel eller nedsänkt vägbana gå i höjd med järnvägsviadukten på öster eller östra infarten och västerut mot gamla Scanfabriken.

- Det skulle kunna bli ett bättre alternativ för de boende, menar Catherine Persson.

Ulf Bingsgård (m), kommunalråd i Trelleborg menar att det skulle vara märkligt att vara så preciserad i just en fråga.

- Vi har medvetet hållit direktiven öppna och övergripande, säger han. För att inte peka ut någon särskild del utan låta utredaren tänka fritt för att hitta bästa möjliga lösning för Trelleborgs och hamnens del.

Enligt förslaget till kommunstyrelsen ska utredningen ta fram fakta om det ekonomiska utbytet av hamnen med direkta och indirekta arbetstillfällen, påverkan på turismen och övriga indirekta effekter. Utredningen ska även ta fram marknadsanalyser och påverkan från till exempel tunnel mellan Helsingborg-Helsingör och Fehmarn-bältbro.

Dessutom ska utredningen ta fram behoven av ny infrastruktur kring Trelleborg både utifrån den nuvarande och utökad verksamhet samt analysera konsekvenserna för kommunens totala ekonomi. Miljö- och hälsokonsekvenser är andra aspekter som utredningen ska ta upp liksom eventuella bostäder i frigjorda områden i hamnen.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.